Rétvári: Méltányos a rendőrök jutalmazása a fideszes polgármester által

A Magyar Hang cikke szerint Tát Margit, Méhkerék csalás miatt jogerősen elítélt fideszes polgármestere rendőröket jutalmazott, ami kapcsán az MSZP-s Gurmai Zita kérdéseket intézett Pintér Sándor belügyminiszterhez. Rétvári Bence államtitkár válaszában hangsúlyozta, hogy az önkormányzati elismerések odaítélése képviselő-testületi döntésen alapul, és nem befolyásolja hátrányosan az elismerésben részesített állománytag megbecsültségét.

A Magyar Hang híradása szerint a Méhkeréki polgármester, Tát Margit, aki csalás miatt jogerősen elítélt, rendőröket jutalmazott a Rendőrség napja alkalmából. Az ügyben Gurmai Zita, az MSZP politikusa, levélben fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez, amelyben felvetette az elítélt polgármester általi jutalmazás problémáját.

Gurmai Zita kérdéseiben rámutatott, hogy a polgármester cselekedete károsíthatja-e a rendőrség hitelességét és tekintélyét, és kérte a belügyminiszter álláspontját az ügyben. Az államtitkár, Rétvári Bence válaszában először is felhívta a figyelmet arra, hogy az ellenzéki politikusok között is akadnak elítéltek, majd a jogszabályokra hivatkozva kifejtette, hogy az önkormányzati elismerések átadása nem egyéni, hanem képviselő-testületi döntésen alapul.

Rétvári Bence hangsúlyozta, hogy az elismerések átadásában részt vevő személy (legyen az polgármester, alpolgármester, jegyző vagy képviselő-testületi tag) nem befolyásolja hátrányosan az elismerésben részesített állománytag megbecsültségét. Az államtitkár válasza szerint tehát a rendőrök jutalmazása önmagában nem kérdőjelezi meg a rendőrség tekintélyét.