Pünkösdi foglalási rekord dőlt meg a hazai szállodákban

A pünkösdi hosszú hétvégén a hazai szállodákban négy százalékkal több vendég szállt meg, mint az előző évben, ami 280 ezer vendéget és 530 ezer vendégéjszakát jelent. A külföldi turisták száma is növekedett, különösen Budapest népszerűsége mutatott jelentős emelkedést.

A belföldi utazók 61 százaléka választotta a vidéki szálláshelyeket, ahol Balatonfüred, Gyula, Siófok és Hévíz voltak a legkedveltebb célpontok. Összesen több mint 320 ezer éjszakát töltöttek el a magyarországi szállásokon.

A nemzetközi vendégforgalom is élénkült, különösen a főváros iránti érdeklődés nőtt, ahol a külföldi turisták száma 22 százalékkal emelkedett. A fő küldőországok között Németország és Ausztria áll az élen, de jelentős növekedést mutatott Kína is.

A Sopron-Fertő turisztikai térség és Gyula környéke is egyre népszerűbbé válik a turisták körében, itt a vendégéjszakák száma mintegy 20, illetve 14 százalékkal nőtt.

A szállodákban a szobafoglaltság szombaton elérte a 74 százalékot, és az ünnepi hétvége alatt a szálláshelyek összesen 10,9 milliárd forint árbevételt értek el.

Az MTÜ kiemelte, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium és az ügynökség elkötelezett az ágazat további fejlődése mellett, amit a 15 milliárd forintos ágazati támogatási program is támogat. Ennek keretében a vendéglátóhelyek fejlesztésére 13 milliárd forint, a Muzsikáló Magyarország 2024 programra 1 milliárd forint, valamint a Tourinform irodák korszerűsítésére is 1 milliárd forint áll rendelkezésre.