Rendszerösszeomlás az orvosegyetemek záróvizsgáján

Már a próbavizsgákon is problémák adódtak, és a hibák a záróvizsgák napján is megismétlődtek, ami több száz orvostanhallgatót érintett Magyarországon.

Május 14-én, a próbavizsgák során már felmerültek problémák az online vizsgarendszerrel, amelyek a záróvizsgák napján ismét előtűntek. Egy Semmelweis Egyetemről érkezett jelentés szerint a rendszer összeomlott, amikor a fővárosi és debreceni orvosképzés végzősei írásbeli vizsgát tettek.

A Semmelweis Egyetem mellett a Debreceni Egyetem hallgatói is hasonló problémákat tapasztaltak a próbavizsgán, és bár a hibákat jelezték, az éles vizsgán ismét gondok adódtak. Magyarországon négy egyetemen zajlik az orvosképzés, és a végzős hallgatóknak írásbeli és szóbeli záróvizsgát kell tenniük a diploma megszerzéséhez. Szegeden és Pécsen papír alapon, míg Debrecenben és Budapesten online formában vizsgáztak.

A 150 perces írásbeli vizsgán a hallgatók egy 5000 kérdéses adatbázisból generált 180 kérdéses feladatsorral találkoznak. Az online vizsgarendszer hibája miatt azonban a Semmelweis Egyetem szerint átlagosan csak 156 választ mentett le a rendszer a 180-ból. Egyes hallgatók szerint a próbavizsgán is hasonló mértékű adatvesztés történt, ami csökkenti a hekkertámadás lehetőségét, amit a záróvizsga bizottság még lehetségesnek tartott.

A vizsga előtti este a hallgatók tájékoztatást kaptak, hogy a rendszer hibáját kijavították, de a vizsga napján további problémák, például a belépési nehézségek is felmerültek. A hallgatók a vizsga után észlelték a pontszámok eltéréseit, és bár a felügyelő oktatók megnyugtatásokkal próbálkoztak, kiderült, hogy a válaszok nem voltak több szerveren mentve.

A Semmelweis Egyetem kommunikációja nem volt megfelelő, és a Debreceni Egyetem sem válaszolt a kérdésekre. A hallgatók csak a bizottságtól kaptak tájékoztatást, és egy rövid ideig látható volt a Neptun rendszerben a pótvizsga kiírása, de erről hivatalos tájékoztatást nem kaptak. A debreceni hallgatók számára a helyzet még bonyolultabb, mivel a szóbeli vizsgák már elkezdődtek, és nem világos számukra, hogy szükség lesz-e újraírásra vagy sem.