Nyomozást rendelt el Polt Péter a gyanús tenderek ügyében

Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő fordult írásban Polt Péter legfőbb ügyészhez, miután az Átlátszó cikkében felhívta a figyelmet arra, hogy Kovács Sándor fideszes képviselő barátjának cégei, a GÉ-65 Mérnökiroda Kft. és a Bereg Konstruktor Kft. szinte forintra pontosan tippelték meg a közbeszerzési tenderek árát.

A legfőbb ügyész válaszában jelezte, hogy a kérdést feljelentésként értékelte és továbbította a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodájának. Az ügyben a nyomozó hatóság fog tájékoztatni az elbírálás eredményéről.

Az Átlátszó szerint a hatóság korábban már lezárta az ügyben a nyomozást, de a lap által feltárt új részletek alapján újra vizsgálatot indíthatnak. Hadházy Ákos feljelentése után indult eljárás során a rendőrség a személyi összefonódásokat, a verseny hiányát, a felkért cégek ismétlődését és a beismerő vallomásokat megállapította, de konkrét bizonyítékok hiányában megszüntette a nyomozást.

A cégcsoport néhány év alatt egymilliárd forint értékű közbeszerzést nyert el, a tenderek meghívásosak voltak és lényegében verseny nélkül zajlottak. Nyírkarász polgármestere, Szalmási József a rendőrségen azt állította, hogy Kovács Sándor megzsarolta őt a Galambosi GÉ-65 Mérnökiroda Kft. javára.

Az Átlátszó a közbeszerzési szakértővel együttműködve vizsgálta meg a két cég által 2018 után elnyert tendereket, és több esetben is minimális eltérést találtak a rendelkezésre álló összeg és a nyertes ajánlat között. A kiírók a dokumentumok szerint nem adtak meg becsült értéket, így a pályázók hivatalosan csak a közbeszerzés lezárultát követően értesülhettek volna a kiíró által kalkulált értékről.