Pécsi kórházi dolgozók elítélve: sóoldat helyett fertőtlenítőt használtak

2020 májusában egy kétgyermekes édesanya vesztette életét, miután sóoldat helyett fertőtlenítőszerrel mosták ki a gyomrát a szigetvári kórház nőgyógyászatán egy laparoszkópos műtét során. A válságos állapotba került nőt a pécsi klinika intenzív osztályára szállították, de onnan már nem tért haza, a mérgezés szövődményeibe halt bele.

A Szigetvári Járásbíróság május 28-án elsőfokon hozott ítéletet az ügyben. D. G. elsőrendű vádlottat kettő év fogházra ítélték, melynek végrehajtását négy év próbaidőre felfüggesztették, és kettő év műtőssegéd foglalkozástól eltiltották. P. L. másodrendű vádlott nyolc hónap fogházra esett, végrehajtását egy év próbaidőre felfüggesztették fel. Dr. K. G. harmadrendű vádlottat egy év hat hónap börtönre ítélték, végrehajtását négy év próbaidőre felfüggesztették, és kettő év szakorvos foglalkozástól eltiltották.

A Pécsi Törvényszék közleménye szerint a műtét előtt D.G.-t egy kollégája kérte meg, hogy vigyen fertőtlenítő szert a műtőbe. D. G. és P. L. a fertőtlenítőt egy félliteres, fiziológiás sóoldatot tartalmazó üvegbe töltötték át, majd ezt az üveget a műtő előterében hagyták, ahol később a műtősnő és D. G. tévesen használták a műtét során.

A műtétet végző dr. K. G. tudta nélkül kétszer 20 ml fertőtlenítőszert fecskendezett a sértett hasüregébe, és a műtés során használt eszközt is ezzel a szerrel nedvesítették be. A műtősnő a műtéti heg lemosása közben észlelte a problémát, de D. G. csak ekkor jutott eszébe, hogy véletlenül a fertőtlenítő kerülhetett a steril tálba.

Dr. K. G. a helyzet tudatában sem jelentette az esetet az osztályvezető főorvosnak, és nem kezdeményezett reoperációt, hanem arra kérte a jelenlévőket, hogy az eset maradjon közöttük. A beteg az éjszaka során rosszul lett, és bár többször is megvizsgálták, az osztályvezető főorvosnak nem jelentették a helyzetet. Másnap reggel életveszélyes állapotban szállították az intenzív osztályra, ahol megoperálták, de a műtétnél segédkező dr. K. G. még mindig nem tájékoztatta a kollégáit a történtekről.

A nőt végül hozzátartozói kérésére a pécsi klinikára szállították, ahol 2020. szeptember 17-én többszervi elégtelenség következtében elhunyt. A halál és a felületfertőtlenítő szer hasüregbe kerülése között közvetett ok-okozati összefüggést állapítottak meg.

Az ügyész, a vádlottak és védőik három munkanapot tartottak fenn a fellebbezés esetleges bejelentésére, így az ítélet nem jogerős.

A szigetvári kórház környékén egyéb incidensek is történtek, például szerda délután négy jármű ütközött össze a 6-os számú főúton, Szentlőrinc közelében. A balesethez a szigetvári hivatásos és a szabadszentkirályi önkéntes tűzoltókat riasztották, akik a helyszín biztosítása mellett átvizsgálták és áramtalanították az autókat. A helyszínen teljes útlezárás volt érvényben, a forgalmat a rendőrség elterelte. A bama.hu értesülése szerint egy személy könnyebben megsérült.