A kormány elhalasztotta az otthonfelújítási támogatás programjának kezdetét

A kormány hivatalosan is bejelentette, hogy az otthonfelújítási támogatás új programjának kiírása nem a korábban tervezett időpontban, június 3-án fog megtörténni. A következő kormányülésen kerül sor a program indulási dátumának meghatározására.

A társadalmi egyeztetés során érkezett számos javaslat miatt a kormány a következő ülésén fogja véglegesíteni a program kiírását. A változtatások célja, hogy a támogatás még több ember számára legyen elérhető. Az elhalasztás további időt biztosít az érdeklődőknek a szükséges dokumentumok előkészítésére, amely a 108 milliárd forintos keretösszegű programra vonatkozik.

A közlemény szerint a teljes lakossági MFB Pont Plusz hálózat kialakítása a tervezettnél gyorsabban halad. A program keretében közel 20 ezer magyarországi háztartás kaphat támogatást otthonuk energiahatékonyságának javítására. A támogatás feltétele, hogy az ingatlan 1990. december 31. előtt épült és életvitelszerűen lakott legyen. A hitel igényléséhez szükséges egymillió forint önerő mellett hatmillió forint hitel érhető el.

Az Index információi szerint a programot koordináló Magyar Fejlesztési Bank (MFB) egyik vezetője szerint nem a technikai feltételek hiányossága okozza a csúszást. Az MFB üzleti vezérigazgató-helyettese, Demkó-Szekeres Zsolt kijelentette, hogy a bank minden feladatot elvégzett, ami a program eredetileg tervezett, június 3-i indulásához szükséges volt, beleértve a kölcsönigénylés dokumentációját és a teljes MFB Pont Plusz fiókhálózat felkészítését.

Az otthonfelújítási hitelprogram az Európai Unió forrásából, a Nemzeti Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv REPowerEU fejezetéből valósul meg, ami a források felhasználását szabályozó részletszabályokkal és kötöttségekkel rendkívül bonyolult hátteret jelent. Demkó-Szekeres Zsolt hozzátette, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium és az Energiaügyi Minisztérium szerdai sajtóközleményében is rámutatott: nem az MFB késése jelenti a későbbi indulás okát, hanem az a kormányzati szándék, ami az ügyfelek érdekeit helyezi előtérbe.

A vezérigazgató-helyettes jelezte, hogy a társadalmi egyeztetésre beérkezett, kimagasló számú és mélységű javaslat mentén intenzív szakmai munka zajlik annak érdekében, hogy a lehető legjobb konstrukció álljon a felújítást tervezők rendelkezésére. „Csak így garantálható, hogy minden érdeklődő időben és felkészülten tudja beadni az igénylését, illetve sikeresen meg tudja valósítani a korszerűsítési munkákat”.