Öt párt szerezhet EP-mandátumot a legfrissebb felmérés szerint

Öt magyarországi kutatóintézet a június 9-i európai parlamenti választások kapcsán közös kerekasztal-beszélgetést tartott, ahol a Fidesz-KDNP stabilan magas támogatottságát és négy másik párt bejutási esélyeit hangsúlyozták.

A csütörtöki budapesti rendezvényen az Alapjogokért Központ, a Magyar Társadalomkutató Kft., a Nézőpont Intézet, a Reál-PR 93 és a Századvég kutatóintézetei vettek részt, ahol a vezetők bemutatták a legfrissebb felméréseik eredményeit. A kutatások szerint a Fidesz-KDNP támogatottsága magas marad, és a Tisza Párt, a DK-MSZP-Párbeszéd együttműködés, a Mi Hazánk Mozgalom, valamint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is esélyes a mandátumszerzésre.

A Nézőpont Intézet vezetője, Mráz Ágoston Sámuel elindította a partpreferencia.hu oldalt, amely a kutatóintézetek eredményeit teszi összehasonlíthatóvá. A Nézőpont Intézet felmérése szerint a Fidesz-KDNP 47, a Tisza Párt 24, a DK-MSZP-Párbeszéd 9 százalékon áll, míg a Mi Hazánk Mozgalom és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7-7 százalékot érhet el.

A részvételi adatok becslése nehéz feladat, de a Nézőpont Intézet vezetője szerint a részvétel nem lesz kiugróan magas, és nem fogja érdemben meghaladni az elmúlt választásokon mért 43, illetve 48 százalékot.

Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója, Tóth Erik szerint az EP-választás mozgósítási verseny is, ahol Orbán Viktor komoly előnyt jelenthet a kormánypártoknak. A központ felmérése alapján a Fidesz-KDNP 47, a Tisza Párt 26, a DK-MSZP-Párbeszéd 8 százalékon áll, míg a Mi Hazánk Mozgalom és az MKKP 6-6 százalékot érhet el.

A Századvég kutatóintézet igazgatója, Stefkovics Ádám szerint a Tisza Párt megjelenése minden párt számára hátrányos volt, mivel mindenkitől elvett szavazatokat. A Századvég kutatása szerint a Fidesz-KDNP 45, a Tisza Párt 23, a DK-MSZP-Párbeszéd 10, az MKKP 9, a Mi Hazánk Mozgalom pedig 6 százalékon áll.

A Magyar Társadalomkutató Kft. kutatási igazgatója, Juhász Gyula a hosszabb időtáv és a nagyobb minta miatt reprezentatívabbnak tartja eredményeiket. A kutatás szerint a Fidesz 51, a Tisza Párt 25, a DK-MSZP-Párbeszéd 8 százalékot szerezhet, az MKKP és a Mi Hazánk Mozgalom pedig a bejutási határon mozog 5, illetve 4 százalékkal.

A Real-PR 93 elemzője, Bánki András szerint öt párt szerezhet mandátumot, a részvételi arányt 53 százalékra becsülik. A Fidesz-KDNP 45, a Tisza Párt 28, a DK-MSZP-Párbeszéd 10, az MKKP 7, a Mi Hazánk Mozgalom pedig 5 százalékot érhet el.

: MTI