Ötéves a Babaváró hitelprogram

A Babaváró hitelprogram 2019-es bevezetése óta hamarosan lejár az első szerződések 5 éves gyermekvállalási határideje, és a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a hitelfelvevők 80 százaléka már teljesítette is a gyermekvállalást 2023 májusáig. Azonban a legkorábban hitelt felvett házaspárok körülbelül 25 százalékának még nem született gyermeke, ami 12 ezer hitelszerződést jelent, de nekik még van egy évük a határidő lejártáig.

A Magyar Államkincstár legfrissebb, 2023 áprilisi adatai szerint az 5 éve igényelt Babavárók esetében az igénylők közel negyede nem igazolta az első gyermek megszületését. A Credipass szakértői szerint, ha valaki befektetési céllal vette fel a hitelt, és nem a gyermekvállalási szándék vezérelte, akkor a büntetőkamatainak visszafizetésével is nyereséges lehetett a lépés. A Magyar Állampapír Plusz 5 éves futamidejű állampapírja 4,95 százalékos éves átlagos hozammal, összesen 2,73 millió forintos hozammal kecsegtetett, ami magasabb, mint a Babaváróhoz kapcsolódó összkiadások nagysága.

A Babaváró hitel piaci kamatozásúvá válik, ha nem születik gyermek, és az 5. év végén büntetést kell fizetni, amely az első 5 évben igénybe vett kamattámogatás összegét jelenti. Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője szerint a büntetés összege az igénylés időpontjában érvényes állampapír-hozamoktól függ.

A szakértők számításai alapján a hitelhez kapcsolódó kiadások kevesebbek lehetnek, mint a megtakarításon elérhető bevétel, ami többszázezer forintos nyereséget jelenthet azoknak, akik befektetési céllal vették fel a hitelt. Egy 60 hónapja, 4,73 százalékon folyósított, 240 hónapos futamidejű, 10 millió forintos Babaváró kölcsön esetében a visszafizetendő büntetés összege 2 070 302 forint, míg a tőketartozás 7,5 millió forintra csökkent. Összességében az ügyfelek nyeresége 660 685 forint lehet 5 év alatt.

A helyzet még kedvezőbb lehetett azok számára, akik az állampapír-piacot figyelemmel követve áttették a pénzüket Prémium Állampapírba, amely infláció feletti hozamot biztosított az elmúlt években.