Orbán EU-ellenes politikája és a magyar külpolitikai viták

Deutsch Tamás, a Fidesz képviselője szerint az Európai Parlamentben lévő háborúpárti politikusok a dollárbaloldali képviselők, akik megszavaztak minden olyan kezdeményezést, amely fegyverek küldését támogatja Ukrajna megsegítésére. Deutsch ezt követően Soros György embereinek nevezte a többi képviselőt.

Róna Péter kijelentette, hogy Orbán Viktor EU-ellenes politikája nem a békét, hanem Oroszország érdekeit szolgálja, és hátráltatja az egységes európai biztonságpolitika kialakítását. Róna arra szólított fel mindenkit, hogy utasítsák el az orbáni külpolitikát, és felhívta Magyar Péter figyelmét, hogy fontolja meg, támogatni kívánja-e továbbra is ezt az irányvonalat.

Magyar Péter válaszában kritizálta a Fideszt, mondván, hogy a párt hazudik, amikor azt állítja, hogy aki nem rájuk szavaz, az háborúpárti. Ezzel szemben rámutatott, hogy a kormány több száz magyar honvédet küldött Csádba, ahol véres háború folyik. Magyar Péter emlékeztetett arra is, hogy az utóbbi időszakban számos jól képzett honvédet küldtek el, és jelezte, hogy a Fidesz politikusai beszéltek a sorkatonaság visszavezetéséről.