Új világjárvány kockázatára figyelmeztet a Nobel-díjas professzor

A világjárványok megelőzéséről és kezeléséről szóló nemzetközi megállapodás kialakítása létfontosságú, de a tárgyalások nehézségekbe ütköznek. Tedros Adhanom Ghebreyesus, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója szerint nem kérdés, hogy lesz-e újabb világjárvány, hanem hogy mikor következik be. A tárgyalások során több kötelezettségvállalás felhígítására történtek kísérletek, ami aggodalomra ad okot.

A világjárványokról szóló megállapodás tervezete szolidaritást, méltányosságot és emberi jogokat hangsúlyoz, de a tárgyalások során ezek a kötelezettségvállalások gyengültek. A Globális Észak és Dél közötti megosztottság, amely a COVID-19 elleni fellépést is akadályozta, most is jelen van a tárgyalásokon. Az alacsony és közepes jövedelmű országok kötelező erejű kötelezettségvállalásokat szeretnének, míg néhány gazdag ország ellenáll.

A gyógyszergyártás terén a magánmonopóliumok miatt a szegényebb országok nehezen jutnak hozzá az életmentő gyógyszerekhez. Az AIDS-járvány idején 12 millió afrikai halt meg, miközben a Globális Északon élők számára elérhető gyógyszerekre vártak. A generikus gyógyszerek előállítása jelentősen csökkentette a kezelések költségét, és ma már a HIV-fertőzöttek háromnegyede kapja meg a szükséges kezelést.

A COVID-19 járvány során a gyógyszergyártó cégek monopóliuma miatt a vakcinák először a gazdag országokba kerültek, ami tragikus következményekkel járt. Becslések szerint a vakcinák egyenlőtlen szétosztása 2,3 ezer milliárd dollárba került a világgazdaságnak. A hatékony megelőzés és reagálás érdekében a tudást és technológiát meg kell osztani, és a vakcinákat, teszteket, kezeléseket széles körben kell előállítani.

Az önkéntes fellépés nem elegendő, kötelező erejű kötelezettségvállalásokra van szükség. A BioNTech és a Moderna ígéretet tettek afrikai operációik elindítására, de a nyomás csökkenésével visszavonták terveiket. A világjárványokkal kapcsolatos megállapodás reményt ad, de a politikai vezetőknek szigorú garanciákat kell biztosítaniuk a siker érdekében.

Winnie Byanyima az UNAIDS ügyvezető igazgatója és az ENSZ főtitkárhelyettese, Joseph E. Stiglitz pedig Nobel-díjas közgazdászprofesszor a Columbia Egyetemen.