Nagy Márton bejelentése a nyugdíjasoknak

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter előadást tartott a Macronomx Meetup konferencián, ahol pozitív kilátásokat vázolt fel a gazdaság újraindulásával kapcsolatban, és jó híreket közölt a nyugdíjasok számára.

Nagy Márton, a nemzetgazdasági miniszter a "Növekedés és egyensúly – beruházások és fogyasztás" című előadásában beszélt a gazdaság helyzetéről és a közelgő választások előtti kilátásokról. Kifejtette, hogy bár még nem állítható, hogy a gazdaság teljes mértékben visszatért a növekedési pályára, az első negyedéves adatok alapján 2024-ben egy újraindulás várható. Emellett hangsúlyozta a lakosság és a vállalatok óvatossági motívumának enyhítésének fontosságát.

A miniszter felvetette a kérdést, hogy miért nem érzik az emberek a válságból való kilábalást, miközben az infláció és a gazdasági válság a múlté. Válaszként megjegyezte, hogy nem lát inflációs veszélyeket a rendszerben, és a termelői árak deflációt mutatnak. Nagy Márton szerint az inflációs alapfolyamatok terén nincs probléma, és sikerült legyőzni az ikerdeficit kérdéskörét, valamint a költségvetési hiányt fokozatosan kell csökkenteni.

A miniszter kiemelte, hogy az egyensúly helyreállítása garantált, és a nagy kérdés már csak az, hogy mekkora lesz a növekedés és milyen gyorsan következik be. A nemzetközi összehasonlításban is pozitívnak értékelte a friss adatokat, és tárcájának fő feladataként említette a fogyasztás helyreállítását, a beruházási aktivitás újraindítását, a magas exportaktivitás fenntartását és a munkaerőpiaci aktivitás növelését.

A fogyasztás visszaesésének enyhítését szükségesnek tartja, utalva arra, hogy az embereknek elegük van az infláció és a koronavírus-járvány hatásaiból. A turisztikai adatok alapján úgy véli, hogy újraindulhat a fogyasztás. A jelenlegi adatok szerint idén hatszázalékos reálbér növekedésre számít, és pozitívan értékeli a minimálbérek emelését, valamint a kormány által ösztönzött béremeléseket.

Nagy Márton szerint idén 1,5 százalékos reálnyugdíj-emelkedés várható, és a kiskereskedelmi forgalomban is érzékelhető a fogyasztás visszapattanása. A nyugdíjak év elején 6 százalékkal emelkedtek, tehát ahhoz, hogy 1,5 százalékos reálnyugdíjemelkedés realizálódjon, maximum 4,5 százalékos lehet az éves infláció idén. Meglepőnek találja az inaktivitási ráta csökkenését a munkaerőpiacon, ahol az inaktívak száma 89 ezerrel csökkent, ami hosszú idő óta nem fordult elő. Hozzátette, hogy a magyar munkanélküliség rendkívül alacsony, és a képzések révén új embereket lehet bevonni a munkaerőpiacra. A magánszektorba 40-50 ezer ember ment át az államigazgatásból.

A miniszter kiemelte, hogy a magyar üzemanyagok árai a régiós átlagár alatt vannak, és a kamatsop a kkv szektorban is kiemelt szerepet játszott. Nagy Márton szerint az elektromos autók piacának sikere döntő lesz az európai gazdaság számára, és ebben jelentős szerepe lesz a magyar gazdaságnak is. Azonban elismerte, hogy a magyar gazdaság teljesítménye attól függ, hogy Európában mennyi elektromosautót adnak el, és hangsúlyozta, hogy az elektromos autózás a jövő technológiája.

Nagy Márton 2,5 százalékos gazdasági növekedési célt nevezett meg 2024-re, és hat területet kell helyreállítani: a fogyasztást, a beruházási aktivitást, az exportaktivitást, a munkaerőpiacot, az ikerdeficitet (a költségvetési hiánnyal), valamint a hitelpiacot. Az üzemanyagárak kapcsán felidézte, hogy december óta elkezdődött az áremelkedés, de azután volt egy „összezördülés”, amit egy visszarendeződés követett, és most már az üzemanyagár a régiós szinten mozog. Az iparban a belső értékesítés jó, viszont az export gyengült, sőt, rosszabb irányt mutat, mint azt tervezte a kormányzat, főleg a jármű- és az akkumulátorgyártás visszaesése miatt.