Nagy Márton ismét bemondta a kormány legfőbb tervét

„A kormány a mostani 80 százalék körüli szintről 85 százalékra kívánja növelni a foglalkoztatási rátát 2030-ra, a cél elérése érdekében az inaktívak számát kell csökkenteni” – mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerdán Budapesten.

Nagy Márton a Velünk a vállalkozásodért – amit a jövőről tudni érdemes című vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat utolsó állomásán kiemelte, hogy már több mint 4,7 millióan dolgoznak, a munkanélküliségi ráta pedig 4 százalék, ami lényegében a teljes foglalkoztatást jelenti. A munkaalapú társadalom megőrzésére kell fókuszálni az elmúlt évek sikerei alapján.

A magyar munkaerőpiac bővülését említve elmondta, hogy csökken a közfoglalkoztatottak száma, és 2023 áprilisa és 2024 áprilisa között 89 ezerrel csökkent az inaktívak száma, ami a munkanélküliek számának növekedéséhez vezetett, különösen a fiatalok és idősek körében.

Nagy Márton rámutatott, hogy az inaktívak között sok az alacsonyabb képesítésű személy, ami a szakképzés és a felnőttképzés fontosságát hangsúlyozza. Az inaktívak számának csökkenését elsősorban Budapesten és vonzáskörzetében, valamint Kelet-Magyarországon figyelték meg.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a kormány célja, hogy a társadalom minél nagyobb része lépjen be a munkaerőpiacra, ehhez pedig meg kell fordítani a demográfiai trendet és aktiválni kell a munkaerőpiaci tartalékot. Ezen belül 40 ezer ember rövid távon elhelyezhető álláskereső, 50 ezer embernek képzésre, 150 ezren komplex segítségre, míg 60 ezer fiatal inaktívnak motivációs beavatkozásra van szüksége.

A foglalkoztatási kérdésekben az uniós forrásokat használják fel, például a GINOP Plusz keretében megvalósuló programokat, mint a munkahelyi képzéseket támogató programot és a 30 év felettiek foglalkoztatási támogatásait. A versenyszféra területén a magasabb képzettségű dolgozók, például mérnökök iránti igény növekszik.

Nagy Márton felhívta a figyelmet a felsőoktatásban történt modellváltásra, amely a magánszektor igényeit célozza meg, és az egyetemi képzéseket a munkaerőpiaci igényekhez igazítja. Beszámolt a Magyarországon dolgozó külföldi munkavállalókról is, akiknek a száma mintegy 121 ezer, és a létszám kevesebb mint 50 százalékát ukránok és szerbek adják, akiknek nem kell munkavállalási engedély.

A magyar munkahelyek elsősorban a magyarok számára vannak fenntartva, megfelelő képzettség mellett, és ha nincs elég magyar munkaerő, akkor jöhetnek a vendégmunkások. A rendezvénysorozatot a Kavosz Zrt. és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szervezte a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával.