Momentum EP-mandátum: Donáth Anna és Cseh Katalin váltás a ciklus közepén

Amennyiben a Momentum Mozgalom csupán egyetlen mandátumot szerez a június 9-i európai parlamenti választáson, Donáth Anna és Cseh Katalin a ciklus felénél váltják egymást. Ezt Cseh Katalin jelentette ki egy interjúban az Inforádiónak, valamint megerősítette az InfoRádió Aréna című műsorában.

A terv szerint, ha csak egy helyet nyernek, akkor a lista élén álló Donáth Anna kezdi meg a munkát az Európai Parlamentben, majd 2026-ban Cseh Katalin veszi át a stafétabotot. Cseh Katalin hozzátette, hogy bár egy mandátum esetén is megvan a stratégia, reményeik szerint elérhetik a két hely megszerzését, és erre készülnek elsősorban. Cseh Katalin kiemelte, hogy nem pihenőhelynek használták az EP-t, hanem küzdöttek ott a jogállamiságért, és hogy több uniós forrás jusson közvetlenül az önkormányzatoknak.

A ciklus kettéosztása nem új ötlet a liberális pártnál, már tavaly november elején fölvetődött ez a lehetőség. Donáth Anna akkor az ATV-nek nyilatkozva elmondta, hogy 2026-ban országgyűlési választásokat tartanak Magyarországon, és ha úgy tudja a leginkább segíteni az ellenzéket és a kormányváltás ügyét, hogy hazatér, akkor ezt fogja tenni. Novemberi interjújában azonban még Donáth más állásponton volt, amikor azt mondta: „A mandátum átadása azonban nem politikai felelősségvállalás szerintem, hanem a választók meghazudtolása”.

Legfrissebb interjújában, május 24-én, Donáth Anna pártelnök ismételten hangsúlyozta, hogy két mandátum a céljuk, de ha ez nem sikerül, vállalja a politikai felelősséget.