Mérsékelt gazdasági növekedés az Egyesült Államokban

Az amerikai gazdasági aktivitás csak mérsékelten nőtt a május közepéig tartó időszakban, miközben a gazdasági kilátások borúlátóbbá váltak a növekvő bizonytalanság és a gazdasági visszaesés kockázatának erősödése miatt.

Az Egyesült Államokban a május közepéig tartó csaknem másfél hónapban mérsékelten nőtt a gazdasági aktivitás, amint azt a Federal Reserve állapotfelmérésében, a Bézs könyvben olvashatjuk, amelyet szerda este tették közzé. A Bézs könyv megállapításait a Fed nyíltpiaci bizottsága (FOMC) veszi figyelembe monetáris politikai döntései során, és a következő ülésükön, június 12-én határoznak majd a kamatról.

A jelentés szerint a Fed 12 körzetének többségében a gazdasági aktivitás szerényen vagy enyhén nőtt, miközben a fogyasztói kiadások gyakorlatilag nem mutattak változást. Emellett a Fed kiemelte, hogy a gazdasági aktivitás kilátásai borúlátóbbak lettek, ami az erősödő bizonytalanság és a gazdasági visszaesés kockázatának növekedésével függ össze.

Az elemzők szerint a borúlátóbb előrejelzés oka, hogy a vártnál kevésbé sikerült visszaszorítani az inflációt, valamint hogy nő a novemberi elnökválasztással kapcsolatos politikai bizonytalanság. A munkaerőpiaci helyzet gyakorlatilag nem változott az előző beszámolási időszakhoz képest, és mérsékelt ütemben nőttek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban.