A cseresznye ára és a várható termés Magyarországon

A cseresznyeszezon első hetében tapasztaltak szerint idén nagyobb mennyiségű cseresznye kerül a piacokra, és bár az aszályos térségekben a gyümölcsök mérete kisebb lehet, minőségi problémák egyelőre nem jelentkeztek. Jelentősebb fagykárok és növényvédelmi problémák elkerülték a cseresznyeültetvényeket.

Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Népszavának elmondta, hogy az apró szemű cseresznye nagybani ára 600-700 forint között mozog, de még ebben az árkategóriában is nehezen talál vevőre a termék. Ezzel szemben a nagy méretű, szépen válogatott cseresznye ára elérheti a kilónkénti 3000 forintot is. A fogyasztói árak változatosak, mérettől, kiszereléstől és csomagolástól függően 1500-3500 forint közötti sávban alakulnak.

Az idei korai tavasz és a meleg időjárásnak köszönhetően a korai cseresznyefajták betakarítása már május közepén megkezdődött, ami körülbelül két héttel korábbi a szokásosnál. Magyarországon a jó években a cseresznyetermés általában eléri a 12 ezer tonnát. Az idei szezonban, bár az előrejelzés nehézkes az esős időszak miatt, Apáti Ferenc szerint a terméskiesés az előző évekhez képest kisebb, így valószínűsíthető, hogy a termés elérheti, esetleg meghaladhatja a 12 ezer tonnát.

A Bigarreau Burlat, a Valerij Cskalov már érkezik a piacokra, és a Nimba fajta szürete is megkezdődött. Dél-Magyarországon most kezdődik a Vera és a Carmen szedése, június elejétől várható a nagyobb mennyiségek megérkezése. Itthon az apró szemű, nehezebben eladható gyümölcs értékesítési problémákat okoz, ami már a szezon ilyen korai szakaszában is érzékelhető, és ez a jelenség várhatóan a teljes szezont végig fogja kísérni.

Egy szegedi zöldség-gyümölcsbolt tulajdonosával is beszélt a lap, aki azt mondta, hogy sokkal hamarabb érkezett meg a szamóca, ahogyan most a cseresznye is, és az emberek jelentős része nem tudja, éppen milyen gyümölcs érik le, és mi van még forgalomban. A cseresznye árusítása a héten kezdődött, szinte senki nem vesz nagy mennyiséget, kicsi a vásárlóerő, és ebben a helyzetben sokan a 600 forintos almát és a 700 forintos banánt veszik meg, és nem a 2000 forintos cseresznyét, aminek szezonja három hétig tart.