A magyar földgáztárolók töltöttségi szintje meghaladja a 75 százalékot

Az Energiaügyi Minisztérium bejelentése szerint a magyarországi földgáztárolók töltöttsége meghaladta a 75 százalékot, ami Európában a negyedik legmagasabb arányt jelenti. A felhasználáshoz viszonyított töltöttségi szintünk 48 százalék feletti, amely a kontinensen a harmadik legkedvezőbb érték.

Az Európai Unió által előírt feltöltési terv szerint Magyarországnak július elejéig kellene elérnie a 65 százalékos szintet, azonban ez az elvárás már május elejére teljesült. Az uniós tagállamok számára meghatározott végleges célérték, amely a földfelszín alatti tárolók 90 százalékos töltöttségét írja elő, november 1-jei határidővel kell teljesülnie.

A jelenlegi készletek nagysága mintegy 5 milliárd köbméter, ami több mint kétszerese a háztartások által az elmúlt fűtési szezonban felhasznált mennyiségnek. A betárolás már a tavaszi időjárás első melegebb napjaiban, április elején megkezdődött, ami hozzájárult ahhoz, hogy a lakossági földgázfogyasztás a tavalyi év azonos időszakához képest 42 százalékkal csökkenjen.

Az elmúlt években Magyarország jelentős mértékben, az ötéves átlaghoz képest egymást követő két évben is ötödével csökkentette a gázfelhasználást.

A gazdasági hangulatindex (Economic Sentiment Indicator, ESI) Magyarország esetében a májusi 98,2 pontra változott az áprilisi 98,7 pontról. Az EEI (Employment Expectations Indicator) 103,2 pontról 103,7 pontra emelkedett, ami pozitív változást jelez a foglalkoztatási várakozások terén. Az ipari mutató az áprilisi mínusz 9,3 pontról mínusz 11,5 pontra gyengült, míg a szolgáltatóipari mínusz 3 pontról májusban mínusz 3,9 pontra süllyedt. A fogyasztói hangulat mínusz 26 pontról mínusz 25,8 pontra javult, a kiskereskedelem hangulati mutatója pedig mínusz 12,5 pontról mínusz 11,2 pontra erősödött. Az építőipari hangulatindex az áprilisi mínusz 21,9 pontról májusban mínusz 18,8 pontra erősödött.

A magyar társadalom megosztott abban a kérdésben, hogy az Európai Uniónak segítenie kell-e Ukrajnát, és ha igen, hogyan. Egy friss kutatás szerint a magyarok fele ellenzi, hogy az Európai Unió bármilyen támogatást küldjön Ukrajnának, ami jelzi a lakosság körében tapasztalható töréseket, különösen ha a pártszimpátiát is figyelembe vesszük.