Lengyelország vonzza vissza polgárait

Milliók hagyták el Lengyelországot, de az utóbbi években egyre többen térnek haza, mivel Európa nyugati része gyengélkedik, miközben otthon a hangulat optimista, még az ukrajnai háború árnyékában is.

Egy 49 éves nő, aki 2016-ban költözött Nagy-Britanniába, megdöbbenve tapasztalta, hogy Lengyelország elérte azt a nyugati szintet, amelyről korábban csak álmodoztak. A lakások, az emberek öltözködése és az éttermek színvonala meglepte, amikor hazalátogatott. 2018 óta több lengyel tér haza, mint amennyi elhagyja az országot, és ez a tendencia elsősorban gazdasági okokra vezethető vissza. A lengyel munkanélküliség az EU-ba való belépés óta jelentősen csökkent, és mára már munkaerőhiány van az országban.

Az elmúlt húsz év során Lengyelország kihasználta az uniós támogatásokat és a nagy közös piacot. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is hangsúlyozta, hogy Lengyelország visszatért az európai közösségbe, amikor Katowiczében részt vett egy üzleti fórumon. Donald Tusk, a lengyel miniszterelnök, kiemelte, hogy Lengyelország az Európai Unió egyik vezetője lett.

A lengyel gazdaság teljesítménye és az életszínvonal emelkedése jelentős vonzerőt jelent a hazatérők számára. Az egy főre jutó GDP 20 év alatt jelentősen nőtt, és elérte Portugália szintjét, ha vásárlóerő paritáson számolunk. Az ING bank lengyelországi főnöke szerint valóságos gazdasági csoda történt, hiszen a GDP 170 százalékkal nőtt, a minimálbér ötszörösére emelkedett, és az átlagbér is jelentősen nőtt.

Kasia Pastryk, aki élelmiszertechnológusként dolgozott Írországban, 14 év után döntött úgy, hogy hazatér. A hazatérés fő oka az ingatlanpiac volt, mivel Írországban nem volt esélye saját lakást szerezni. Lengyelországban viszont sikerült lakást vásárolnia. 2016 óta 30 ezerrel csökkent a lengyel kolónia létszáma Írországban.

Marcin Piatkowski professzor, aki a varsói Kozminski egyetemen tanít, az RTE ír televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy a béreknek tovább kell emelkedniük, és Lengyelországnak nagyobb termelékenységet kell produkálnia. Új technológiák importálására és beépítésére van szükség a gazdaságba, hogy felzárkózhassanak a Nyugathoz.