Gazdagréti zöldterület beépítése elleni tiltakozás

A XI. kerületi Gazdagréten a helyi lakosok tiltakoznak egy nagyberuházás ellen, amely során a Bayer Construct egy 270 lakásos társasházat tervez felhúzni egy zöldterület helyén. A munkálatokat a rendőrség többször is megvizsgálta, miután a lakók panaszt tettek a növényzet szabálytalan irtása miatt, de a munkálatokat a lakosok tiltakozása miatt leállították.

Az elmúlt napokban többször is kivonult a rendőrség a Hosszúréti utcában található területre, ahol a Bayer Construct munkásai tereprendezési munkálatokat végeztek. A lakók szerint a növényzetet szabálytalanul irtották, azonban a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szerint bűncselekmény gyanúja nem merült fel, csupán a terület tulajdonosa megbízásából végeztek munkálatokat, amelyek során fákat nem vágtak ki.

A helyi lakosok felvételeket is készítettek, amelyeken látható, hogy gépekkel dolgoznak a területen. Bodainé Klotz Adrienne, a tiltakozás egyik vezetője kijelentette, hogy mindent meg fognak tenni a zöldterület beépítésének megakadályozása érdekében, mivel ez a terület hűti a környék klímáját.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a Bayer Construct által tervezett társasház 3-4 emeletes lesz, magassága pedig akár 11 méteres is lehet. Jelenleg még nincs építési engedély és hivatalos terv, ami a lakók meglepetését okozta, hiszen már megkezdődtek a tereprendezési munkálatok.

A lakók szeretnék, ha a helyi vagy a fővárosi önkormányzat kisajátítaná a területet, és a szomszédos nagyobb telkeket védetté nyilvánítanák. Egy petíciót már több mint háromezer ember írt alá, amelyet a fővárosi önkormányzathoz is eljuttattak.

Keller Zsolt, az MSZP helyi önkormányzati képviselője szerint azonban sem a XI. kerületi önkormányzat, sem a főváros nem sajátítja ki a területet, mivel ez legalább 4-5 milliárd forintba kerülne, és nincs rá forrás. Jogilag sem tudják megakadályozni az építkezést, mivel az engedélyeztetés már a kormányhivatalok hatáskörébe tartozik, és változtatási tilalmat csak egyszer lehet elrendelni 3 évre – ez utóbbi lehetőséggel már éltek egyszer 2020-ban.

Az önkormányzat tárgyalásokat kezdeményezett a céggel, és egy korábbi egyeztetésen sikerült elérni, hogy az eredetileg tervezett 450 lakás helyett 270 épüljön, 12,5 méter helyett csak 11 méteres legyen a társasház, növényekkel teli teteje lesz, a törvényben előírt lakásonkénti 1 parkolóhely helyett pedig másfelet telepítenek majd. A Bayer Construct azt is vállalta, hogy befizet az önkormányzatnak 150 millió forintnyi infrastrukturális hozzájárulást, valamint épít egy 1100 négyzetméteres játszóteret is, amit mindenki használhat majd.

A Bayer Construct korábban Zuglóban is végzett nagyberuházást, ahol a lakások építése mellett irodákat is kialakítottak, amelyeket az állam vásárolt meg kormányzati szervezetek számára. Az előző önkormányzat ráadásul megemelte az eredetileg 40 százalékos beépíthetőségi határt, annak lecsökkentése pedig nagyon hosszú jogi procedúrához vezetne és kártérítési kötelezettséggel járna.

A Hosszúrét még vadregényes része a gazdagréti Szent Angyalok Plébánia előtti lejtőn terül el, ahol a civilek a Madárhegyet (a térképek alapján a Hosszúrét a pontosabb megnevezés) szeretnék megóvni a beépítéstől és kezdeményezték a védetté nyilvánítását. A lakossági beszámolók szerint május 10-én, stílszerűen a madarak és fák napján felbőgtek a motorok, és két ember láncfűrésszel nekiállt a növényzet irtásának. A civilek nemcsak a zöldterület eltűnése miatt aggódnak, hanem az új lakókkal együtt megnövekedő autóforgalom miatt, és attól tartanak, hogy a városrész szolgáltatásokban sem tudja követni majd a népességnövekedést.

A terület sorsa kampánytémává is vált, a fideszes polgármesterjelölt, Király Nóra állt a civilek mellé. Király Nóra szerint érthető, hogy az újbudai városvezetés lezártnak tekinti a Hosszúrét ügyét, „hiszen László Imre polgármester 2024 februárjában együttműködési szerződést kötött a kivitelező cégcsoporttal. Jelenleg csak arról folyik a tárgyalás, hogy az építkezés mikor induljon el és pontosan mennyi lakás épüljön. A DK-s vezetésnek pillanatnyilag nem áll érdekében, hogy véglegesen leállítsák az egész projektet! Most csak azon dolgoznak, hogy az önkormányzati választásokig a helyieknek semmit ne kelljen mondani a témával kapcsolatban.”

A XI. kerület azt közölte, hogy a gazdagréti és madárhegyi képviselők levélben keresték meg Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy a Hosszúrét templom alatti területét, ami fővárosi tulajdonban van, nyilvánítsák védetté. A fővárosi önkormányzat azonban közölte, hogy a terület már 1999-es településszerkezeti tervben is lakóterületként volt jelölve, és a beépítésre szánt terület mellett húzódik egy 13,5 hektáros közparki besorolású, beépítésre nem szánt terület, amely októbertől közparki státusza miatt védve lesz a beépítésektől. A főváros a maga tulajdonában lévő rész meredekebb és patak menti területeit extenzíven, a Vadvirágos Budapest program részeként kezeli, a felső, gazdagréti lakótelep közeli platót pedig intenzívebben kaszálja, illetve a Közösségi Költségvetésből finanszírozva éppen zajlik ott egy közösségi kert létesítésének az előkészülete. Az új építésügyi törvény szerint a terület nem lesz átsorolható beépítésre szánt területté, csak akkor, ha egy ugyanakkora területet ki tudnak jelölni máshol, ami Budapesten nem lehetséges.