A Szerencsejáték Zrt. 30 millió forinttal támogatta a kormányszóvivő testvérének alapítványát

A Fidesz-közeli Alapítvány a Polgári Józsefvárosért jelentős állami támogatást kapott a Szerencsejáték Zrt.-től, amelynek vezetője nem más, mint a kormányszóvivő testvére, Vitályos Fanny.

Az Alapítvány a Polgári Józsefvárosért, melyet Vitályos Fanny vezet, 30 millió forintos támogatást kapott a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft.-től, ami a Szerencsejáték Zrt. szponzorpénzeit osztja. Az alapítvány, amely a Fideszhez közel áll, korábban is részesült már állami támogatásban. A szervezet székhelye ráadásul megegyezik a Fidesz józsefvárosi irodájának címével, és tevékenysége is a kormánypárt üzeneteinek terjesztésére összpontosul.

A civilnek mondott szervezet nemrég 11 millió forintot nyert a Városi Civil Alap pályázatán, amelyet a kormány hozott létre, és ahol gyakran jutnak pénzhez a kormánnyal szimpatizáló civil szervezetek. Emellett 2022-ben 60 millió forintos támogatást is kapott Csák János kulturális és innovációs miniszter döntése alapján a józsefvárosi cigányzene népszerűsítésére.

Vitályos Fanny, aki a kormányszóvivő, Vitályos Eszter testvére, a helyi Fidesz alelnöke és a június 9-i önkormányzati választáson képviselőjelöltként indul Józsefvárosban. Ő a kormánypárt által delegált külsős bizottsági tag is egy önkormányzati bizottságban.

Az alapítvány korábban a Fidesz által elvesztett 2019-es önkormányzati választások után kiadta a Hírnyolc című kormánypárti kiadványt is. A szervezetben megfordult Farkas Örs is, aki később Rogán Antal minisztériumában helyettes államtitkár lett, majd államtitkárként a polgári titkosszolgálatokat felügyeli.

Az alapítvány jelentős külsős támogatásokból működik. Míg 2020-ban a bevétele 31 millió forint volt, 2021-ben ez a szám közel 100 millióra, 2022-ben pedig 161 millióra nőtt. A kapott támogatások összege 2022-ben 154 millió forint volt, ami majdnem duplája az előző évinek. A 2023-as összes bevétel 103 millióra csökkent, ebből a támogatások összege 94 millió volt, és a tavalyi évet végül 2,6 milliós veszteséggel zárták.