Gázömlés és közbeszerzési aggályok Veszprémben, közlekedési változások a Bakonyban

Hatan szenvedtek könnyebb gázmérgezést Veszprémben, a Szabadság tér egyik épületében történt gázömlés következtében.

A veszprémi esemény során féltucatnyian kerültek kórházba. A veol.hu beszámolója alapján a gázömlés még szerdán történt, és az érintetteket kórházba kellett szállítani. A helyszínt a hatóságok lezárták, és a készültség körülbelül 2-3 órán át tartott. Az újság olvasóinak kommentjei is megerősítik a lezárás és a készültség időtartamát.

A Sümegi Szó cikkében azt írta a szintén fideszes irányítás alatt álló polgármesteri hivataltól kapott dokumentumok alapján, hogy Remete József képviselő cége, a Remete Kft. a mostani önkormányzati ciklus ideje alatt 625 millió forintnyi megrendelést kapott a várostól közétkeztetés és állófogadás jogcímen.

A lap hosszan ír arról, hogy a település méreteihez és költségvetéséhez képest óriási üzletről eddig nem voltak nyilvános információk, az adatokat csak egy közérdekű adatigénylésre adta ki Végh László polgármester.

A papírokból az derült ki, hogy az önkormányzat mellett a művelődési központ, az óvoda, a közszolgáltatásokért felelős cég, sőt még a roma önkormányzat is Remete képviselőtől rendelte az ételeket.

A lap arról is ír, hogy a kisvárosi képviselőnek meglehetősen jól mehetett, mert a közösségi oldalán rengeteg drága utazásról töltött fel képeket, többek között olyan afrikai utazásokról is, amelyek nagyvadakra vadászva mutatják be Remetét.

Az Opten szerint meglehetősen nagyrészt képviseltek a közpénzes megrendelések a cég forgalmában. A mérlegadatok szerint ugyanis 2019 és 2022 között mintegy 850 millió forint volt a kft. összbevétele.

Két éve jogerősen bűnösnek találta a bíróság természetkárosítás miatt sümegi fideszes képviselőt, mert Remete József egy kitömött barna medvét vásárolt meg 2020 elején 400 euróért (145 ezer forint), majd ugyanennyiért eladta egy budapesti férfinak, aki történetesen Sümeg díszpolgára volt.

A közlekedési változásokról szólva, Veszprém és a Bakony közötti közlekedésben jelentős változásokra kell számítaniuk az utasoknak. Május 27 óta pályafelújítási munkálatokat végeznek a Veszprém és Zirc közötti vonalon, emiatt ezen a szakaszon pótlóbuszok közlekednek. A munkálatok a tervek szerint október 6-ig tartanak.

Augusztus 26-tól 30-ig a teljes Veszprém-Győr vonalon is buszokkal kell utazni, de a tervek szerint ez csak néhány perces eltérést jelent a menetrendben, a csatlakozások biztosítottak – írja a Veszprém Vármegyei Hírportál.

A pótlóbuszok Veszprémben és Zircen a vasútállomáson, Eplényben pedig az Újtelep megállóhelyen állnak meg. Kerékpárokat nem lehet rajtuk szállítani, de a vasúttársaság figyelembe vette a várható turisztikai forgalmat a pótlóbuszok férőhely-kapacitásának meghatározásakor.

A pályafelújítás oka, hogy a Gyökeres-árok és Répás-árok felett átívelő felsőpályás völgyhidakat kicserélik. Ezeket a hidakat 85 évvel ezelőtt újították fel átfogóan, de két éve is végeztek rajtuk kisebb fejlesztéseket.

A munkálatok eredményeként várhatóan csökken a vonatok menetideje, mivel a sebességkorlátozás mintegy négyszáz méteren megszűnik.