Kínai hajóról indított űrrakéta négy műholdat juttatott Föld körüli pályára

Egy kínai kereskedelmi hordozórakéta-vállalat sikeresen pályára állított négy műholdat május 29-én a Ceres-1 rakétával, amelyet egy hajón lévő platformról indítottak a kelet-kínai Santung tartomány partjainál.

A Tianqi 25-28 jelzésű műholdak, amelyek a dolgok internetjét (IoT) támogató flottához tartoznak, 850 kilométer magasságú alacsony Föld körüli pályára kerültek. A műholdakat a pekingi Guodian Gaoke vállalat számára fejlesztették ki. Ez a misszió a Ceres-1 rakéta tizenkettedik indítása volt, és egyben a második alkalom, hogy tengeri platformról bocsátották fel.

A Galactic Energy vállalat, amely a Beautiful World kódnevet adta a küldetésnek, a Sina Weibo közösségi médiaplatform támogatásával hajtotta végre az indítást. A cég Haijangban hozta létre ezt az alternatív felbocsátási lehetőséget.

A Galactic Energy a kínai kereskedelmi indítócégek egyike, és terveik szerint idén további négy Ceres-1 rakétát indítanak a tenger felől, valamint szárazföldi felbocsátásokat is végrehajtanak. A vállalat célja, hogy még az év folyamán bevetésre kerüljön az első folyékony hajtóanyagú rakétájuk, a Pallas-1, amelynek első fokozata újrahasznosítható lesz.

A szerdai indítás Kína huszonötödik orbitális küldetése volt 2024-ben, és az ország tervei szerint az év során mintegy száz indítást hajtanak végre, amelyek közül körülbelül harminc kereskedelmi jellegű lesz.