Vidéken is nagyot drágultak a családi házak

A vidéki ingatlanpiacon az elmúlt év során jelentős árváltozások voltak tapasztalhatók: a tégla lakások ára csökkent, míg a használt családi házaké jelentősen emelkedett az Otthon Centrum felmérése szerint.

Az Otthon Centrum vezérigazgatója, Kosztolánczy György szerint a téglalakások átlagos négyzetméterára 3,7 százalékkal csökkent, míg a panelek esetében 8,3, a használt házaknál pedig 23 százalékos áremelkedést regisztráltak az előző év azonos időszakához képest. Sopronban a téglalakások átlagosan 843 ezer forintba kerülnek négyzetméterenként, ami csaknem eléri a budapesti 992 ezer forintos átlagárat. Debrecen és Szeged is magas árakkal rendelkezik, míg a legolcsóbbak Hódmezővásárhelyen és Nagykanizsán találhatók, ahol 300 ezer forint feletti négyzetméterárakat jegyeznek. A nagyobb városokban általában 5 százalék körüli árcsökkenést mértek, kivéve Miskolcot, ahol az árak nem változtak, és Szegedet, ahol 6,4 százalékkal nőttek. Tatabányán és Sopronban 10 százalék feletti áremelkedést tapasztaltak.

A vidéki panellakások átlagos négyzetméterára 540 ezer forint volt, a legdrágábban Debrecenben kínálják őket, 700 ezer forintért. Székesfehérvár, Veszprém és Győr is magas árakkal rendelkezik, míg a kisebb városokban, mint Nagykanizsa és Dunaújváros, 400 ezer forint alatti árak is előfordulnak. Az árszint átlagosan 8,3 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához képest, a legnagyobb mértékű emelkedést Székesfehérváron és Zalaegerszegen regisztrálták.

A családi házak esetében Debrecenben a legmagasabbak az árak, 644 ezer forintos átlaggal, míg Székesfehérvár és Veszprém követi őket. A legtöbb városban 350 ezer és 550 ezer forint közötti átlagárak jellemzőek, de a kisebb, illetve a fővárostól távolabb eső városokban ennél alacsonyabb értékek is előfordulnak. Kosztolánczy György kiemelte, hogy a használt ház-szegmensben az árszint jelentősen, 23,1 százalékkal haladja meg a tavalyi év azonos időszakában mért átlagértéket.