Izmosabb cellák érkeznek, két vármegyében heves zivatarokra figyelmeztetnek

Pénteken két nagyobb hullámban érkezik csapadék, egy meleg-nedves szállítószalag és egy mediterrán ciklon hidegfrontja révén, melyekhez hevesebb zivatarok is társulhatnak, különösen Baranya és Somogy vármegyékben.

A HungaroMet előrejelzése szerint pénteken Baranya és Somogy vármegyék területén hevesebb zivatarok várhatók, melyeket villámlás, erős szél és jégeső is kísérhet. Emiatt a két érintett vármegyére másodfokú, azaz narancs figyelmeztetést adtak ki, míg az ország többi részén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, ahol elsősorban a villámlás jelenthet veszélyt, de szélerősödés és jégeső is előfordulhat.

A közösségi oldalán közzétett információk alapján a HungaroMet azt írja, hogy pénteken izmosabb cellák érkeznek, és két hullámban kell számítani a csapadékra. Az első hullám péntekre virradóra délnyugat felől érkezik, amely zivatarokat hozhat magával, különösen a Dunától keletre, ahol viharos széllökések, jégeső és jelentős csapadék is várható.

A nap második felében, egy hidegfronttal összefüggésben újabb zivatarok érkezhetnek, köztük heves zivatarok is, amelyekhez viharos széllökések, jégeső és felhőszakadás is társulhat. Ezek a zivatarok fokozatosan északkelet felé haladva érhetik el az országot a késő esti órákban.

Az éjszakai hőmérsékletek 10 és 16 fok között alakulnak, míg a nappali hőmérsékletek 22 és 29 fok közötti értékeket mutathatnak, a magasabb értékek nyugatról kelet, délkelet felé haladva mérhetők.