A hazai befektetők újra bíznak a részvényekben

Május hónapban a hazai profi befektetők körében megnőtt a kockázatvállalási kedv, ami a részvénybefektetések súlyának növekedésében is megmutatkozott, a kötvények és a likvidebb pénzpiaci eszközök rovására.

A Portfólió-ajánlók sorozat keretében tizenkét hazai alapkezelőt kérdeztek meg arról, hogy milyen közepes kockázatvállalású, középtávra szóló modellportfóliót állítanának össze. Az ajánlókban két éve nem látott szintre emelkedett a részvénybefektetések súlya, ami részben a kedvező amerikai munkaerőpiaci adatokkal és a technológiai óriások, mint például az Nvidia pozitív jelentéseivel magyarázható. A fejlett részvény- és kötvénypiacok jól teljesítettek, az amerikai és nyugat-európai tőzsdeindexek közelében vannak abszolút csúcsaiknak, bár a piac sebezhetősége a tech szektor dominanciája miatt nem elhanyagolható. A nagy jegybankok kamatdöntéseivel kapcsolatos várakozások is kiemelt figyelmet kaptak, különösen az EKB és a Fed közelgő ülései miatt. Magyarországon az alapkamat 7,25%-ra csökkent, ami a hazai infláció alakulásával összefüggésben további kihívásokat jelenthet a jegybankárok számára.

A májusi helyzetben a magyar portfóliómenedzserek a részvényeket részesítették előnyben, különösen a régiós papírokat, míg a pénzpiaci eszközök és a hazai kötvények súlya csökkent. A részvények súlya a modellportfólióban 30%-ra nőtt, ami 2022 májusa óta a legmagasabb szint. Az alapkezelők egyedi portfólió ajánlóiban részletesen kifejtik véleményüket az aktuális piaci helyzetről, és többek között olyan témákat érintenek, mint a túlfűtött tech szektor, a jegybankok óvatossága, az amerikai hozamokban várható felszúrás, vagy az AI-rally további potenciálja.

A portfólió-ajánlók célja, hogy iránymutatást nyújtsanak a befektetőknek, de csupán tájékoztató jellegűek és nem tükrözik feltétlenül az alapkezelők saját befektetési stratégiáit. Fontos megjegyezni, hogy a jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy ajánlásnak.