Háromnyelvű helységnévtáblák rongálása Szeben megyében

Piros festékkel rongálták meg a háromnyelvű helységnévtáblák magyar és német feliratait Medgyesen és két másik Szeben megyei településen. Az esetről az MTI-nek Orosz Csaba, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Szeben megyei szervezetének elnöke számolt be.

Az RMDSZ szerdán kapott értesítést a helységnévtáblák rongálásáról, melyeket csütörtökön már megtisztítottak az illetékesek. Medgyesen a magyar és német nyelvű neveket, Kiskapuson a magyar, míg Nagyekemezőn a német feliratot érte a rongálás. A román nyelvű feliratok érintetlenek maradtak.

Orosz Csaba kifejezte megdöbbenését és felháborodását az események kapcsán, hangsúlyozva Medgyes békés együttélését a különböző nemzetiségek között. A rendőrségen egyelőre nem történt feljelentés, Orosz szerint ennek oka, hogy szeretnék elkerülni a nagyobb botrányt és az indulatok további fokozódását. Az elkövetők valószínűleg nem helyiek, erre utal a több települést érintő, összehangolt akció.

A medgyesi RMDSZ, mely négy évvel ezelőtt nem került be a helyi önkormányzatba, jelenleg aktívan kampányol a magyar képviselet visszaszerzéséért. A városban húsz évvel ezelőtt, az RMDSZ kezdeményezésére kerültek ki a háromnyelvű táblák, annak ellenére, hogy a kisebbségek aránya nem éri el a törvényben előírt húsz százalékot. Azóta nem történt hasonló rongálás.