Gyurcsány Ferenc: A háborúnak egy embere és egy pártja van, Orbán Viktor és a Fidesz

Gyurcsány Ferenc szerint a jelenlegi magyar kormányzat háborús hangulatot kelt, hogy hatalmát megőrizze. Facebook-bejegyzésében élesen bírálta Orbán Viktort és a Fideszt, mondván, hogy ők a valódi háborúpártiak.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, egy Facebook-bejegyzésben fejtette ki véleményét a magyar kormányzat politikájáról. A bejegyzését egy provokatív kijelentéssel indította: „Háborúpárti az édesanyátok térde kalácsa!” Ezzel a mondattal kritizálta a kormányzatot, amely szerinte háborús hangulatot kelt az országban. Gyurcsány a bejegyzését egy olyan képpel illusztrálta, amelyen a Fidesz „háború” feliratos plakátján nem az ellenzéki politikusok, hanem Orbán Viktor, Szijjártó Péter, Vlagyimir Putyin és Rogán Antal képei láthatók.

A politikus tizenhárom pontban sorolta fel, hogy szerinte kik a valódi háborúpártiak. Gyurcsány szerint Putyin indította az igazolhatatlan háborút, nem az ellenzék, és a Fidesz barátkozik olyan országokkal, mint Kína, amely Tajvant fenyegeti, és Irán, amely a Hamász terrorszervezetet támogatja. Az Európai Uniót a békeprojektként említi, amellyel szemben a kormány harcot folytat, míg az ellenzék együttműködik vele. A délszláv háború kapcsán Milorad Dodikot, a Boszniai Szerb Köztársaság elnökét említi, mint aki a háborútól sem riad vissza, és akit Orbán Viktor támogat.

Gyurcsány állítása szerint a magyar ellenzék nem akarja, hogy Magyarország belesodródjon az orosz-ukrán háborúba, és nem támogatja a fegyverszállítást Ukrajnának. Orbán viszont támogatta az Ukrajnának nyújtott európai segítségnyújtást. Az ellenzék nem kívánja a sorkatonaság bevezetését, amit ők töröltek el, szemben a Fidesz állítólagos visszatérő beszédeivel a sorkatonaság megszüntetésének káráról. Gyurcsány szerint Oroszország nem támadja Magyarországot, és kérdéses, hogy képes lenne-e szembeszállni a NATO-val.

A bejegyzés végén Gyurcsány Ferenc arra a következtetésre jut, hogy a háborúnak, a háborús hangulat keltésének egy embere és egy pártja van: Orbán Viktor és a Fidesz. Gyurcsány szerint a Fidesz a háborús félelmek, abból táplálkozó tömegpszichózis mesterséges felkeltésével kívánja elkerülni, hogy bűneiről, gyenge kormányzati teljesítményéről, a jövőre vonatkozó tervei hiányáról legyen szó. Gyurcsány úgy véli, hogy a Fidesz beszélt a sorkötelezettségről az utóbbi években, és kritizálja Orbán Viktort és Szijjártó Pétert, akik kitüntetéseket vesznek át „háborúpárti politikai kalandoroktól”, mint Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Milorad Dodik.

Vannak nagy, közös, nemzeti álmok? Nincsenek. Vannak mozgósító nemzeti tervek? Nincsenek. Mi van helyettük? Háborús propaganda. Hamis háborús fenyegetettség felkeltése. Az emberek őrületbe kergetése.

– írta a DK elnöke.

Magyar Pétert is támadja

Gyurcsány Ferenc legutóbb hosszas bejegyzésben boncolgatta a „Magyar Péter-jelenséget”, szerinte a nép csodavárása már csak azért sem fog bejönni, mert Amerikában korábban végeztek egy kísérletet, amely szerinte azt az eredményt hozta, hogy a hívők imái nem segítenek a betegeken. A Demokratikus Koalíció elnöke úgy véli, Magyar Péter elárulta a Fideszt, de idáig csak magunkat egy bonyolult monodrámán keresztülverekedve jutunk el. Ezt követően nyílt levelet is írt a Tisza Párt alelnökének. Orbán Viktor a Le Point című francia lapnak adott interjújában kifejtette, hogy nehéz elképzelni, hogy a magyarok megbíznak valakiben, aki a felesége tudta nélkül felvett egy vele folytatott beszélgetést, majd ezt a felvételt politikai célokra használta fel, utalva ezzel Magyar Péterre. Orbán szerint Magyarország egy komoly ország, és nem tartja valószínűnek, hogy az ilyen jellegű cselekedeteket elfogadnák.

Orbán Viktor a brüsszeli ideológiát tartja a legnagyobb veszélynek

Orbán Viktor a Le Point-nak adott interjújában kijelentette, hogy a brüsszeli ideológia veszélyesebb, mint a háború. Szerinte a NATO nagyon erős, és Európa nincs katonai veszélyben, de az EU ideológiai vezetése jelenti a legnagyobb veszélyt. Orbán a nemzeti érdekek szolgálatát tartja fontosabbnak, és bírálja azokat az európai vezetőket, akik szerinte a "nyitott társadalom" védelmében elfogadhatatlannak tartják a nemzeti értékeket, a hagyományos családi értékeket és a keresztény értékeket.

A soros magyar EU-elnökség kapcsán Orbán öt prioritást említett: a migrációs kérdés újragondolása, ésszerű vita a háborúról, a zöld átállás újraértékelése, Európa védelmének fejlesztése és a demográfiai válság kezelése. Kiemelte, hogy az elnökség szerepe inkább közvetítői, mint vezetői.

Orbán Viktor a közelgő európai parlamenti választásokat történelmi jelentőségűnek nevezte, ahol szerinte a béke és a háború között fognak választani az európaiak. Beszélt az európai szuverenista tábor és a jobboldal jövőjéről is, hangsúlyozva Marine Le Pen és Giorgia Meloni együttműködésének fontosságát.

Az interjúban Orbán Viktor kitért Ukrajna EU-s csatlakozásának kérdésére is, hangsúlyozva, hogy először tisztázni kell Ukrajna határait és lakosságát, mielőtt a csatlakozásról tárgyalnánk. A balkáni bővítést lehetőségként említette, és Magyarország egyedülálló helyzetét hangsúlyozta Kelet és Nyugat közötti hídként. A BRICS-országokhoz való csatlakozás kapcsán pedig kijelentette, hogy Magyarország az EU-ban marad, mivel az exportjának 75 százaléka az egységes piacra irányul.