A magyar gazdák már a túlélésért harcolnak

Az uniós gazdatársadalom, beleértve a magyar termelőket is, az agrárszektorra nehezedő nyomás miatt azonnali kormányzati segítséget követel. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) nyílt levélben fordult a kormányhoz, amelyben a gazdálkodók helyzetének sürgős javítását kéri.

A gazdák helyzete kritikus, a háború és az uniós szabályozások következtében tömeges veszteségek érték őket. A magyar termelők különösen nehéz helyzetben vannak, hiszen itt a legkevesebb a felvásárlási ár és a legmagasabbak az input költségek. A gazdatársadalom jelenlegi helyzetét bizonytalanság és csődveszély jellemzi.

A problémák között szerepel, hogy a Magyarországon jelentős növények termesztése már tavaly is veszteséges volt, és az idei kilátások sem ígérkeznek jobbnak. A felvásárlási árak jelentős mértékben csökkentek, miközben a termelési költségek nem mérséklődtek hasonló arányban, ráadásul a megtermelt növények iránti kereslet is alacsony.

Az országgyűlés fideszes alelnöke is súlyosnak ítélte meg a helyzetet, és hektáronként átlagosan 94.000 forintos veszteségről számolt be. A gazdák számára a túlélés is kérdésessé vált, és a korábbi évek tartalékai sem elegendőek a veszteségek fedezésére. Ezzel párhuzamosan több kelet-európai ország, mint például Lengyelország, már lépett, és támogatásokkal segíti a gazdálkodókat.

A MOSZ szerint Magyarországon is azonnali, érdemi intézkedésekre van szükség, és a költségvetés nehéz helyzete nem szolgálhat kifogásként. Kiemelték, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jelentős támogatást kap, miközben a termelők magukra hagyása súlyos hiba lenne.

A szervezet hangsúlyozza, hogy a hazai élelmiszerellátás biztosítása és a falvak népességmegtartó képességének megőrzése alapvető nemzeti érdek. Ezért szorgalmazzák, hogy a kormány hirdessen meg egy sürgős segélyprogramot, amely legalább 100 milliárd forint keretösszeggel támogatná a bajba jutott termelőket, elkerülve ezzel a tömeges csődöket és biztosítva a vidék életben maradását.