Jogosítvány nélkül vezetett a Zoom-meghallgatáson

A michigani Corey Harris 44 éves férfi jogosítványát felfüggesztették, és egy telefonos meghallgatáson kellett volna részt vennie, azonban a bíró és a teremben lévők nagy meglepetésére vezetés közben jelentkezett be a Zoom alkalmazáson keresztül.

Corey Harris a meghallgatásra úgy csatlakozott be, hogy éppen vezetett, ami azonnal szembetűnt J. Cedric Simpson bírónak és a jelenlévőknek. A bíró megkérdezte Harrist, hogy valóban vezet-e, mire a válasz az volt, hogy éppen az orvosához tart, és hamarosan parkolni fog.

A bíró és az ügyvédek egyaránt elképedtek, amikor rájöttek, hogy Harris élőben közvetíti a tárgyalóteremnek, hogy jogosítvány nélkül vezet. Simpson bíró kifejezte meglepetését és elutasította Harris kérését, majd közölte vele, hogy aznap 18 óráig be kell jelentkeznie a Washtenaw megyei börtönben, különben előzetes letartóztatásra számíthat.

Harris, aki a hívásban maradt, csak egy csalódott "Istenem" kifejezéssel reagált. Két nappal később azonban kiengedték a börtönből, és a tervek szerint június 5-én ismét bíróság elé kell állnia.

Michigan államban törvény tiltja a mobiltelefonok és más elektronikus eszközök vezetés közbeni használatát, ami Harris esetében különösen ironikus, tekintettel arra, hogy éppen egy jogosítvány felfüggesztéssel kapcsolatos meghallgatáson vett részt vezetés közben. A People magazin szerint Harris ellen még tavaly októberben indítottak eljárást, mert közúti ellenőrzésen esett át egy alkalommal, amikor lejárt jogosítvánnyal vezetett.

A május 15-én Zoom segítségével virtuálisan megtartott meghallgatására is úgy jelentkezett be, hogy vezetés közben vette fel a bíró hívását. A parkolás befejezése után a helyzet előtt értetlenül álló bíró rögtön meg is kérdezte Harris kirendelt védőügyvédjét, hogy miért vannak a bíróságon. Az ügyvédnő erre azt felelte, hogy halasztást szeretne kérni az ügyfele. Amire pár kellemetlen pillanattal később a bíró mosolyogva tette fel a korábbi és jelenlegi törvénytelenségre egyszerre vonatkozó kérdést:

Oké, lehet, hogy valamit nem értek. Ez most »jogosítvány nélküli vezetés«? És most is úgy vezetett, hogy nincs jogosítványa?

„Így van, bíró úr, ezek a vádak” – érkezett is a válasz a Harris ellen felhozott vádra és a meghallgatás közben történetkre vonatkozó két kérdésre. Simpson bíró azonban ezen a ponton láthatóan elvesztette a türelmét, és jól be is keményített, majd a meghallgatás gyors lezárásaként megvonta az óvadék lehetőségét Harristől. Illetve ultimátumot adott neki, hogy még aznap este hat óráig jelentkezzen a megyei börtönben a büntetése letöltésére.