Eurózóna munkanélküliségi rátája csökkent, az EU-ban stabil maradt áprilisban

Áprilisban 6,4 százalékra csökkent a munkanélküliség az eurózónában a márciusi 6,5 százalékhoz képest, míg az Európai Unióban a ráta változatlanul 6 százalékot mutatott.

A 25 év alatti fiatalok körében az uniós országokban a munkanélküliségi ráta a márciusi 14,7 százalékról áprilisra 14,4 százalékra mérséklődött. Az eurózónában hasonló tendenciát figyelhettünk meg, itt a ráta 14,3 százalékról 14,1 százalékra csökkent.

Az EU-ban élő nők munkanélküliségi rátája márciusban 6,4 százalék volt, áprilisban pedig 6,3 százalékra csökkent. Az eurózónában a nők munkanélküliségi rátája még nagyobb mértékben, 6,9 százalékról 6,7 százalékra esett vissza. A férfiak esetében az EU-ban 5,7 százalék, az eurózónában pedig 6,1 százalék volt a munkanélküliségi ráta, és ezek az adatok nem mutattak változást az előző hónaphoz képest.

Az EU tagállamai között jelentős eltérések figyelhetők meg a munkanélküliségi rátákban. A mediterrán térségben, különösen Spanyolországban és Görögországban a legmagasabbak ezek a mutatók, míg a legalacsonyabb munkanélküliségi rátákat Lengyelország, Csehország és Málta érte el áprilisban.