Új taktika Európában: orosz szabotázs és gyújtogatások?

Az Európai Unió több tagállamában is gyanús tűzesetek történtek, amelyek miatt a hatóságok riadókészültségbe helyezkedtek, és felmerült a gyanú, hogy Oroszország új típusú támadást indított a kontinens ellen.

Az elmúlt időszakban több európai országban is tűzesetek és szabotázsakciók történtek, amelyek mögött a hatóságok szerint az oroszok állhatnak. Vilniusban egy bútoráruház kigyulladt, amit Donald Tusk lengyel miniszterelnök gyújtogatásnak nevezett, és a vizsgálat még folyamatban van. Kelet-Londonban ukrán üzletemberekhez köthető épületeket ért támadás, amely mögött szintén Oroszországot sejtik. Lengyelországban egy bevásárlóközpontot pusztított el egy pokolgépes merénylet, és a hatóságok kilenc gyanúsítottat fogtak el, akiket különböző szabotázsakciókkal hoznak összefüggésbe. Bajorországban is történt szabotázsakció, ahol a gyanúsítottakat az orosz hírszerzéssel hozták kapcsolatba. Párizsban pedig az antiszemita graffitik mögött is az oroszokat sejtik.

A biztonsági szolgálatok szerint ezek az események részei lehetnek egy nagyobb, Moszkva által irányított stratégiának, amelynek célja az európai kontinens destabilizálása, különösen azoknak az államoknak a megzavarása, amelyek Ukrajnát támogatják. Az európai uniós kül- és védelmi miniszterek is foglalkoztak a kérdéssel egy brüsszeli csúcstalálkozón.

Hanno Pevkur észt védelmi miniszter szerint hasonló támadások Észtországot is érték, ahol bérelt személyek támadták meg a belügyminiszter és egy újságíró autóját. A támadások után orosz és orosz-osztrák kettős állampolgárokat tartóztattak le. Korábban a hírszerzők próbáltak beszivárogni és kapcsolatokat kiépíteni, azonban az új tendencia szerint már az interneten keresztül bérelnek fel embereket kriptovalutáért, hogy elkövessék a szabotázsakciókat.