Elon Musk és Yann LeCun közötti szócsata

Elon Musk, a Tesla és SpaceX vezére, és Yann LeCun, a mesterséges intelligencia egyik vezető szakértője közötti szócsata kirobbant a közösségi médián. A vitában mindkét fél éles megjegyzéseket tett a másik munkásságával és álláspontjaival kapcsolatban.

Elon Musk a saját mesterséges intelligencia startupját, az xAI-t reklámozta, amikor Yann LeCun, a Meta mesterséges intelligencia részlegének vezetője, szarkasztikus megjegyzéseket tett Musk felhívására. LeCun szerint Musk olyan vezető, aki irreális állításokat tesz a mesterséges intelligencia jövőjével kapcsolatban, és összeesküvés-elméleteket terjeszt a saját közösségi platformján.

Musk válaszában kihívta LeCunt, hogy sorolja fel tudományos munkásságát az elmúlt öt évben, mire LeCun válaszolt, hogy 2022 óta 80 tanulmányt publikált. A vita során LeCun kifejtette, hogy bár tiszteli Musk vállalkozásait, mint a Tesla, SpaceX, a napelemek és a műholdas hálózat, nem ért egyet Musk politikájával és összeesküvés-elméleteivel.

A beszélgetés során Musk és LeCun a tudomány és a publikációk természetéről is eszmét cseréltek. LeCun szerint a kutatásnak helyesnek, reprodukálhatónak és kellően részletesnek kell lennie, míg Musk ezeket a szabványokat túl merevnek találta.

Musk korábban kijelentette, hogy a mesterséges általános intelligencia (AGI) kevesebb, mint egy év múlva valósággá válik, ami ellentmond a szakértői konszenzusnak, miszerint ez még távoli jövő. Musk a mesterséges intelligencia veszélyeire is többször figyelmeztetett, de ez nem befolyásolta saját MI-startupjának fejlesztését.

Musk a közelmúltban az összeesküvés-elméleteiről és az "anti-woke" propagandáról is ismertté vált, többek között szélsőjobboldali személyiségekkel való kapcsolatairól és megalapozatlan állításairól. Ezek közül többet is tényellenőriztek a médiumok.

LeCun korábban kritizálta Muskot az MI fejlődésével kapcsolatos túlzott optimizmusáért, és hangsúlyozta, hogy a jelenlegi MI-modellek még nem érik el a várt szintet. Szerinte a gépi tanulási és nyelvi modellek még mindig egy titkos összetevő hiányában szenvednek.

Ezzel párhuzamosan a Tesla Kínában tervez hatósági engedélyt kérni teljesen autonóm önvezető szoftverére. A Tesla második kategóriás FSD (Full Self Driving) szoftverének használatához jelenleg még a vezetőnek a kormánykeréken kell tartania a kezét, de a vállalat célja, hogy a szoftver hamarosan feljebb lépjen az automatizált vezetés öt besorolási szintje között. Amennyiben a kínai hatóságok engedélyezik, a Tesla alkalmazottai kezdhetik meg a szoftver gyakorlati tesztelését a közutakon, és a sikeres tesztelés után a Tesla-tulajdonosok számára is elérhetővé válhat a frissítés. A Tesla előfizetéses konstrukcióban kínálná ügyfeleinek az FSD szoftver használatát, ami új bevételi forrást jelentene a vállalat számára, különösen miután bevételei Kínában az év első négy hónapjában nyolc százalékkal csökkentek. A Tesla FSD szoftvere a Huawei és a Xpeng kínai vállalatok fejlesztéseivel versenyez. A Tesla nem válaszolt a Reuters hírügynökségnek az FSD fejlesztési tervekkel kapcsolatban feltett kérdésére.