Fellegvár vagy légvár? Debrecen és Nyíregyháza választás előtt

Debrecen, az ország második legnagyobb lélekszámú települése sokáig a Fidesz vizsgamunkájának számított, amellyel okkal büszkélkedett a párt. Az elmúlt időszakban azonban a tervezett akkugyár körüli botrányoktól volt hangos a média, és az erőteljes gazdasági növekedésnek is megvannak az árnyoldalai.

Az Átlátszó mindezeknek igyekezett utánajárni, és nyilatkozott lapunknak a város polgármestere is. Debrecen árnyékában pedig ott van a régió másik meghatározó városa, Nyíregyháza is, amelynek politikai életét, erőviszonyait szintén igyekszünk bemutatni.

„Természetesen tudom, 1998-ban egy egyéni önkormányzati körzetet” – ezt Papp László debreceni polgármester felelte az Átlátszónak arra a kérdésére, hogy tudja-e, mikor nyert utoljára baloldali jelölt a városban.

Narancsvidék

Nem véletlen, hogy a szélesebb közvélemény is fideszes fellegvárként tartja számon Debrecent. E jelzővel illették a nagy internetes portálok is, amikor az új ellenzéki reménység, Magyar Péter a városban tartott fórumot.

Debrecen régóta – és különösen a NER megszületésétől – a Fidesz kirakattelepülésének számít, és Kósa Lajos sokáig a párt első számú sikerpolitikusa volt.

Papp László abban bízik, hogy az elmúlt 25 év beruházásai fölhalmoztak annyi bizalmat irántuk, hogy meg tudják ismételni a korábbi elsöprő eredményeiket. A Financial Times rendre a világ legjobb befektetésvonzó települései közé választja Debrecent.

Ugyanakkor a gyors növekedésből származó gondok is jelentkeznek: több tényező nem tudott lépést tartani a gazdasági fejlődéssel. A városvezetés kritikusai szerint Debrecen Európa élmezőnyébe sorolható a dugóban eltöltött idő mértékét tekintve.

Papp elismeri, hogy az elmúlt évek gazdasági hevítése okozott problémákat, és azt is hozzáteszi, hogy a BMW 2018-as megérkezése átírta a stratégiát.

A polgármester ígéri, hogy a következő 10 év az otthonteremtésről fog szólni, és egy komplex bérlakás-programot dolgoznak ki a fiatalok számára.

Az agglomerációba költözők, akik a városhoz kötődnek, jelensége miatt a debreceni önkormányzat javaslattal élt a kormány felé, hogy a befizetett több mint 10 milliárdos szolidaritási adó egy része maradjon az agglomerációban.

Töltési feszültség

A CATL akkumulátor-gyártás réme megérkezett Debrecenbe. Papp László szerint 200-250 embernél soha nem gyűltek össze többen tiltakozni, és az országos politikai erők igyekeztek ráülni a témára.

Papp hangsúlyozza, hogy az engedélyezési és építési eljárást teljesen transzparens módon kívánják lefolytatni, és beépítették a konzultációkon elhangzottakat.

Az ellenzéki pártok polgármesterjelöltje a Momentum tavaly leléptetett elnökségének tagja, Mándi László, aki egy frissen gründolt civilszervezet, az Összefogás a Civisvárosért színeiben indul.

Egy megyével arrébb

Nyíregyházán Dobrev Klára bejelentette, hogy pártja a legutóbb is induló Jeszenszki Andrást támogatja polgármesterjelöltként.

Nyíregyházán a baloldalnak nagyobbak az esélyei, mint Debrecenben. A várost 2010-ben vette át a Fidesz, előtte 16 évig a szocialista Csabai Lászlóné irányította.

A települést is elérte az akkugyáras cunamija, itt is tiltakoznak a tervezett létesítmény ellen.

Az ellenzéknek tehát ez mindenképpen malmára hajtja a vizet, valamint az, hogy a különbség az országgyűlési választáson is jóval kisebb volt a két oldal között, mint például Debrecenben.

Jeszenszki kitartása is szól az ellenzék mellett, a helyi politikus 2002 óta győz egyéni körzetében.

Hont András