Medvehúsos kebab okozott súlyos fertőzést egy családi összejövetelen

Egy amerikai családi összejövetel során fogyasztott medvehúsos kebab súlyos fertőzést okozott a résztvevőknek, melyet a CDC dokumentált és a Morbidity and Mortality Weekly Report folyóiratban publikáltak.

Az eset során a résztvevők trichinellózissal fertőződtek meg, ami egy parazita orsóféreg okozta betegség. A fertőzés oka az volt, hogy a húst nem főzték meg kellőképpen, így a parazita nem pusztult el. A minnesotai egészségügyi hatóságok egy 29 éves férfi esetén keresztül szereztek tudomást a járványról, aki lázzal, erős izomfájdalommal és a szeme körüli duzzanatokkal került kórházba. A férfi részt vett egy Dél-Dakotában megrendezett családi összejövetelen, ahol fekete medve húsából készült kebabot fogyasztottak, amelyet kanadai vadászok ejtettek el nem sokkal azelőtt.

Az orvosok a férfi esetében megerősítették a trichinellózis-fertőzést, amely embereket és állatokat egyaránt képes megfertőzni. A résztvevők közül hatan fertőződtek meg, közülük hárman kórházi kezelésre szorultak, de végül mindannyian felépültek. Érdekesség, hogy a fertőzés nem csak a húst fogyasztókat érintette, hanem azokat is, akik csak a köretként szolgáló zöldségeket ették, ami arra utal, hogy az ételek érintkezése is elegendő volt a fertőzéshez.

A Gizmodo szerint a trichinellózist hagyományosan nem átfőtt sertéshússal hozzák összefüggésbe, de a modern élelmiszerbiztonsági intézkedéseknek köszönhetően ez már ritkán okoz problémát. A fekete medve húsa azonban sötét színű, ami megnehezíti az átsütöttség megállapítását, és a családi összejövetel résztvevői is észlelték, hogy a hús nyers maradt, ezért újra megpróbálták főzni, de a kevés mennyiség is elegendő volt a fertőzés kialakulásához.