Bayer Zsolt jogerős ítélet miatt bírságot fizet és gúnyt űz az ítéletből

A Budai Központi Kerületi Bíróság jogerős ítélete kimondta, hogy Bayer Zsolt megsértette dr. Vasvári Csaba bíró jó hírnevét és becsületét, emiatt a publicistának pénzbírságot kell fizetnie. A bíróság végzése értelmében Bayernek 24 órán keresztül a nyitóoldalán kellene megjelenítenie a döntést, ráadásul úgy, hogy az olvasók görgés nélkül láthassák, és közvetlenül elérhessék a per tárgyát képező cikket. Az ítélet rendelkező részét is közzé kellene tennie, azonban cikkünk írásakor ez nem volt megtekinthető az eredeti anyagban.

Bayer Zsolt azonban gúnyt űzött a bíróság jogerős ítéletéből, és a közzététel módját is megsértette. A blogjának nyitóoldalán egy bélyeg méretű, trollkodó bocsánatkérést tett közzé, amelynek címe csupán annyi volt, hogy „Jogerős bírósági ítélet alapján”, és nem a bíróság által előírt „Jogerős ítélet állapította meg, hogy lapunk megsértette Dr Vasvári Csaba bírói hírnevét és becsületét”. A „jogerős ítélet” kifejezés sem volt linkesítve, és a címre kattintva csak egy további link megkattintása révén érhető el az eredeti cikk, amibe nem került bele az ítélet rendelkező része. A posztban magában pedig egy 2x3 centiméteres, ki sem nagyítható fotó formájában helyezte el az ítélet rendelkező részének fotóját, ami alig volt észrevehető.

A publicista korábban, egy 2022-es bejegyzésében "gazembernek" nevezte Vasvári Csabát, az Országos Bírói Tanács akkori szóvivőjét, és azt állította, hogy "el kell takarítani a bírói pulpitusról". Vasvári korábban a The Observer című brit lapnak nyilatkozva kritizálta az Orbán-kormányt, mondván, hogy az beavatkozik a bíróságok munkájába.

A kormánypropaganda később lejáratókampányt indított Vasvári és az OBT későbbi elnöke, Matusik Tamás ellen, miután találkoztak David Pressman amerikai nagykövettel.

Bayer Zsolt a jogerős ítélet alapján félmillió forint pénzbírságot kapott. Azonban a bíróság által előírt közzétételi mód megsértése további jogi következményeket vonhat maga után.