A legújabb BMW 5-ös sorozat és a vezetéstámogató rendszerek csúcsa

A BMW legújabb 5-ös sorozata már a vezetés közbeni YouTube videónézés szintjén van, és a bajor autógyártó a vezetéstámogató rendszerek terén is új mérföldkövet állított fel.

A BMW tavaly dobta piacra az új 5-ös sorozatot, amely először szedánként jelent meg, majd nemrégiben a kombi változat is elérhetővé vált. Münchenben a legújabb BMW i5 Touring menetpróbáján vettünk részt, ahol a 340 lóerős eDrive40 mellett a 601 lóerős M60-as változatot is kipróbálhattuk, amely a legerősebb puttonyos BMW-ként van számontartva.

A Highway Assistant, vagyis Autópálya Asszisztens funkció aktiválásához csupán két gombot kell megnyomni a kormány bal oldalán, és a rendszer élesedése után elengedhetjük a kormányt és a pedálokat is. A 2024-es modellévben már nem újdonság a távolságtartós tempomat vagy a sávtartó rendszer, de az új 5-ös BMW-ben a kormányt tartósan el lehet engedni anélkül, hogy az autó csipogni vagy lassítani kezdene.

Az autópálya-asszisztens az adott oldali tükörre pillantva képes automatikusan sávot váltani, és ez a funkció jelenleg csak Németországban, az Egyesült Államokban és Kanadában érhető el, de a gyártó tervezi a rendszer további országokban történő engedélyeztetését. A vezetéstámogató rendszerek 5-ös skáláján ez a rendszer hivatalosan a 2-es szintet képviseli, amelyet a legtöbb modern autó elér.

A BMW 7-es sorozatának Personal Pilot L3 technikájával felszerelt változata már a 3-as szintű önvezetésre képes, és a német kereskedésekben márciustól kapható. Az új 7-es BMW-k ultrahangos és radar szenzorokkal, valamint 3D Lidar érzékelővel vannak felszerelve, lehetővé téve a sofőr számára, hogy vezetés közben videókat nézzen vagy e-maileket írjon. A Personal Pilot L3 funkció a kormányon lévő gombbal kapcsolható be, és ha a sofőr nem veszi át a vezetést az audiovizuális figyelmeztetés ellenére, az autó lassít és végül biztonságosan megáll.