Az elrejtett 664 millió euró: az európai pártok adományainak túlnyomó része ismeretlen forrásból érkezik

Hiányos információk állnak rendelkezésre az európai politikai pártok finanszírozásáról, ami visszaélésekhez vezethet, és gyengíti a pártokba vetett bizalmat is – állapította meg egy nemzetközi újságírói kutatás, amelyet a Follow The Money nevű holland szerkesztőség vezetett.

Az uniós tagállamok politikai pártjai 2019 és 2022 között 941 millió eurónyi adományt kaptak, de 664 millió euró esetében nem világos, hogy ki adományozta a pénzt. Az egyes uniós országokban eltérő szabályok vonatkoznak arra, hogy a pártok kitől fogadhatnak el adományt, és hogy nyilvánosságra kell-e hozni az adományozóik nevét. A transzparencia főként az olyan fejlett nyugat-európai országokban gyengébb, mint például Németország vagy Franciaország, de máshol is vannak problémák az átláthatósággal. A kutatásban 24 ország 50 újságírója vett részt, és a Direkt36 is megismerte a kutatás főbb megállapításait.

Wouter Wolfs belga politológus szerint az összkép kiábrándító, és a probléma része az is, hogy a pártok pénzügyi elszámolásainak ellenőrzéséért felelős hatóságok alulfinanszírozottak vagy nem mindig függetlenek.

Bulgáriában például Nyikolaj Szabev, egy magánpostai szolgáltató tulajdonosa 50 ezer eurót adományozott egy pártnak, amely később őt választotta meg közlekedési és hírközlési miniszternek, aki miniszterként az állami postát is irányította, amely saját magáncégének legnagyobb versenytársa volt. Lettországban minden adományozó nevét és születési adatait nyilvánosságra hozzák, de még itt is előfordul, hogy üzletemberek strómanokat használnak az adományok elrejtésére.

Az Eurobarométer szerint 10 európaiból 6 gondolja úgy, hogy a politikai pártok körében gyakori a korrupció, és még többen aggódnak amiatt, hogy hiányzik a pártok pénzügyeinek felügyelete és átláthatósága.

Magyarországon a pártok kötelesek költségvetési adataikat és az ötszázezer forint feletti összegek adományozóinak nevét nyilvánosságra hozni, de a teljes átláthatóság nem biztosított, mivel nem közölnek olyan adatokat, amelyek alapján az adományozókat be lehetne azonosítani.

A magyar politikai kampányokban gyakran részt vesznek a pártoktól elvileg független, de velük együttműködő szereplők is, mint például a Fidesz érdekeit szolgáló civil szervezetek vagy kormánnyal szimpatizáló közösségi médiás szereplők.

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója szerint a magyar pártfinanszírozás nem optimális, és nagyobb összegű, jobban ellenőrzött közpénzzel kellene támogatni a pártokat a korrupció felszámolása érdekében.

A Direkt36 által megvizsgált beszámolók szerint a Demokratikus Koalícióhoz közel 49 millió forintot adományozott Gyurcsány Ferenc, míg Dobrev Klára közel 9 millió forintot adott a pártnak. A Fidesz a legtöbb adományt kapta, közel másfélmilliárd forintot, míg a DK több mint 611 millió forintot, az MSZP pedig több mint 502 millió forintot gyűjtött.