Az amerikai gazdaság lassulása

Az amerikai gazdaság növekedése csökkent az első negyedévben, a lakossági fogyasztás gyengébb alakulása miatt a Bureau of Economic Analysis (BEA) lefelé módosította a GDP-növekedési becslését.

Az elemzők korábban pozitívabb makrogazdasági adatokra számítottak, azonban a valóságban a vártnál szerényebb lett a fogyasztás. A BEA második becslése szerint az Egyesült Államok bruttó hazai terméke évesítve mindössze 1,3 százalékkal nőtt az év első három hónapjában, ami elmarad az első becslésben szereplő 1,6 százalékos növekedéstől. Ez jelentős lassulást jelent a 2023 negyedik negyedévében mért 3,4 százalékos évesített GDP-növekedéshez képest.

A 2022 első két negyedévében tapasztalt GDP-csökkenés óta ez a legkisebb növekedés, ami aggodalomra adhat okot a gazdasági kilátásokat illetően. A lakossági fogyasztás gyengébb alakulása volt a fő tényező, amely a növekedési becslés csökkentéséhez vezetett. Bár a készletberuházások pozitív alakulása enyhítette a helyzetet, az import növekedése, amely negatívan hat a bruttó hazai termékre, magasabb volt az előzetes becsléseknél.