Az amerikai bankok nyeresége jelentősen megugrott

Az amerikai bankszektor nyeresége 2024 első negyedévében 79,5%-kal, 64,2 milliárd dollárra emelkedett, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a bankoknak nem kellett jelentős összegeket befizetniük az amerikai betétbiztosító társaságnak (FDIC) az egy évvel korábbi bankcsődök miatt.

Az FDIC szerint a nyereségnövekedés hátterében a nem kamatjellegű bevételek emelkedése és az alacsonyabb céltartalék-képzési költségek állnak. Emellett a nem kamatjellegű kiadások is 22,5 milliárd dollárral csökkentek, amelynek több mint felét a speciális költségek csökkenése tette ki. Az eszközminőségi mutatók általában kedvezőek maradtak, bár a hitelkártya- és a kereskedelmi ingatlanportfóliókban (CRE) romlást észleltek.

Martin Gruenberg, az FDIC elnöke szerint a bankszektor továbbra is ellenálló maradt az első negyedévben, de figyelmet kell fordítani egyes hitelportfóliók teljesítményének romlására. A bankbetétek növekedése is folytatódott, a második egymást követő negyedévben 1,1%-kal, azaz 190,7 milliárd dollárral bővültek.

Az FDIC adatai szerint a "problémás bankok listája" 52-ről 63-ra nőtt az első negyedévben, és ezeknek a bankoknak az eszközállománya 82,1 milliárd dollárra emelkedett. Jelenleg az összes bank 1,4%-a minősül "problémás banknak", ami az FDIC szerint a normál tartományon belül van.