Rég látott szintre ugrott egy fontos fém ára

Komoly ralit követően két éves csúcsra emelkedett az alumínium ára, miután Kína a kibocsátás-csökkentési célokra hivatkozva visszavágta a termelési kapacitást. Az alumínium ára kétéves csúcsra szökött nemrég, a csúcson egy tonna fémét 2800 dollárt kértek el a londoni fémtőzsdén.

A könnyűfémet számos területen széles körben alkalmazzák, például a háztartási eszközök és a légipar terén, de a legnagyobb keresletnövekedést a napelemeknél betöltött szerepének köszönheti az alumínium. Az elmúlt hetekben és hónapokban több, a zöld átálláshoz nélkülözhetetlen nyersanyag, mint az ezüst, a réz és az urán mellett az alumínium piacán is markáns emelkedést figyelhettünk meg, amit egy kínai állami döntés is támogatott.

A kibocsátás-csökkentési célok elérése érdekében Kína megszigorította a fémgyártás-kapacitások ellenőrzését. Kína a világ legnagyobb alumíniumgyártójának számít, a globális kínálat 60 százalékát adja, és az ország friss intézkedése, amivel számos iparágban korlátozzák a termelési kapacitást, még tovább fokozta az alumínium iránti keresletet.

A kínai államtanács által bejelentett 2024-25-ös terv részeként tett ígéretek arra utalnak, hogy ez a tendencia nem csak rövid távú jelenség lesz. A tervezett intézkedések között szerepel egy "alumíniumcsere-rendszer" bevezetése is, amely előírja, hogy új alumíniumkohók csak akkor létesülhetnek, ha egy meglévőt bezárnak. Ez azt jelenti, hogy bár növelhetik a hatékonyabb és környezetbarátabb technológiák használatát, de összességében jelentős korlátot szabnak az új kapacitások kiépülésének, behatárolva ezzel az alumíniumkínálatot.

A kereslet növekedése nem csak Kína politikájának és a zöld átállásban kulcsfontosságú nyersanyagok iránti növekvő igénynek az eredménye, hanem az Egyesült Államok várható monetáris lazítása és Kína erőfeszítései az ingatlanszektor stabilizálása érdekében is hozzájárultak az árak emelkedéséhez.