Az MNB figyelmeztetése az OTP Banknak az oroszországi tevékenysége kapcsán

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetői levélben több elővigyázatossági intézkedés megtételét javasolta az OTP Banknak az oroszországi leánybankja tevékenysége kapcsán. A jegybank üzleti- és cselekvési terv elkészítését és végrehajtását is előírta, figyelmeztetve a pénzintézetet az oroszországi tevékenység és fizetési forgalom kapcsán felmerülő kockázatokra.

A nemzeti bank szerint az oroszországi gazdasági szankciók, a pénzmosás-megelőzés és a terrorizmusfinanszírozás terén jelentős eltérések vannak az orosz és az európai uniós álláspont között. A szakértők eltérően ítélték meg az MNB lépését; egyesek szerint az MNB az európai irányvonalat követi, míg mások szerint figyelemre méltó, hogy Matolcsy György és a jegybank most szólalt meg és adott ki sajtóközleményt.

Egyes elemzők szerint az MNB eddig nem avatkozott be hangosan az OTP-t érintő ügyekbe, most azonban látványosan viselkedik jegybankként. Mások szerint Matolcsy György, az MNB elnöke, aki jövő márciusban távozik posztjáról, már a jövőbeli karrierjét építi, és a mostani lépéssel is ezt a stratégiát követi. Az OTP-t óvatosságra intő jelzés része lehet ennek a folyamatnak.

Néhány szakértő szerint az MNB levele csupán az Európai Központi Bank (EKB) kommunikációjába való illeszkedés, hasonlatosan a Raiffeisen Banknak adott korábbi figyelmeztetéshez. Mások szerint az MNB a szankciók szigorúbb érvényesítésére vagy újabb szankciókra készülődő európai közösség nyomására reagált.

Az OTP Banknál valószínűleg tisztában vannak az orosz piacon való jelenlét kockázataival, és elemzik azokat. Az oroszországi leánybank elvesztése fájó, de nem tragikus veszteség lenne a magyar nagybank számára, mivel eladni nem tudják, és az államosítás maradna végső megoldásként. Az MNB ajánlása szerint az OTP-nek az oroszországi működésében a vállalati hitelállományt kellene leépítenie, de a lakossági üzletágban eddig is inkább jelen voltak, így jelentős vállalati hitelezési tevékenység nem igényel leépítést.