Az EXIM tovább növelte a Baross Hitelprogram keretét

Az EXIM Magyarország 200 milliárd forinttal bővítette a Baross Gábor Hitelprogram keretét, reagálva a vállalati hitelezés lassulására és az erős keresletre. Hoffmann Mihály, az EXIM pénzügyi vezérigazgató-helyettese szerint a program jelentősen hozzájárult a bank mérlegfőösszegének és hitelállományának növekedéséhez.

A kereskedelmi bankok 2023-ban 15-20 százalékos kamatszint mellett kínáltak vállalati hiteleket, ami a hitelezés lassulását eredményezte. Ebben a helyzetben indította el az EXIM a Baross Gábor Hitelprogramot, amelynek köszönhetően jelentősen nőtt a bank mérlegfőösszege és hitelállománya. Az EXIM ügyfeleinek száma 15%-kal bővült, és a támogatott vállalkozások közel 90%-a kis- és középvállalkozás. A hitelfolyósítások összértéke tavaly közel 1444 milliárd forint volt, ami meghaladja a 2022. évi folyósításokat. A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram iránti erős kereslet miatt 2023-ban 2767 szerződést kötöttek, és 732 milliárd forint került folyósításra.

A bank 2023-at pozitív, 18,5 milliárd forintos adózott eredménnyel zárta, magas tőkeellátottság és likviditás mellett, valamint javuló portfolióminőséggel.

A Baross Gábor Hitelprogramot úgy alakították ki, hogy gyorsan és hatékonyan segítse a vállalkozásokat. A program keretében forintban 5-6 százalékos, euróban pedig 3-3,5 százalékos kamattal nyújtottak hitelt. A programban forgóeszközhitelek, beruházási hitelek és lízing is szerepelt, támogatva ezzel a vállalkozások rövid és hosszú távú terveit. Hoffmann Mihály szerint a program folytatása a kormány döntésétől és a makrogazdasági környezettől függ.

Az Eximbank a hitelezési tevékenység forrásait részben kötvénykibocsátásokkal biztosította. 2023 tavaszán 1,25 milliárd dollár értékű, ősszel pedig több mint tíz év után 1 milliárd eurónyi nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.

A Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (MEHIB) kötelezettségvállalási állománya és mérlegfőösszege is 11%-kal nőtt. Az Eximbank és a MEHIB szorosan együttműködik az Eximbank által nyújtott vevőhitelek és segélyhitelek biztosításában.

A cikk megjelenését az Eximbank támogatta.