Új tőkeelőírások az Európai Unió bankjai számára

Az Európai Tanács elfogadta az új uniós szabályokat, amelyek célja a bankok gazdasági sokkokkal szembeni ellenállóképességének növelése a Bázel III reformok keretében. A Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság által elfogadott Bázel III. standardokat az uniós jogba a tőkekövetelmény-rendelet és a tőkekövetelmény-irányelv aktualizálásával ültetik át.

Az Európai Bizottság 2021. október 27-én terjesztett elő javaslatokat, amelyeket a Tanács és az Európai Parlament 2023. június 27-én ideiglenes politikai megállapodás formájában fogadott el. Az új szabályok erősítik a bankszektor felügyeletét, fenntarthatóságát és kockázatkezelési gyakorlatát, valamint elősegítik az EU zöld és digitális átállását.

A reformok egyik kulcseleme az "output floor" bevezetése, amely korlátozza a bankok tőkekövetelményeinek túlzott mérséklését, és összehasonlíthatóbbá teszi a tőkekövetelményeket. Az "output floor" a belső modell alapján számított tőkekövetelmények alsó határát a standardizált mérték 72,5%-ában határozza meg.

Az új szabályok továbbá harmonizálják a harmadik országbeli bankok fióktelepeinek engedélyezését és az EU-ban folytatott tevékenységeik felügyeletét, valamint átmeneti prudenciális rendszert vezetnek be a kriptoeszközök számára. Emellett módosításokat tartalmaznak a bankok ESG-kockázatainak hatékonyabb kezelésére.

Az elfogadási eljárás befejeződött, így a módosított tőkekövetelmény-rendeletet és tőkekövetelmény-irányelvet közzéteszik az Európai Unió Hivatalos Lapjában, és 20 nap múlva lépnek hatályba. A tagállamoknak 18 hónap áll rendelkezésükre az irányelvek átültetésére, a rendeletet pedig 2025. január 1-jétől kell alkalmazniuk.