Új pénzmosási felügyeleti rendszer az EU-ban

Az Európai Tanács bejelentette, hogy létrehoz egy új pénzmosás elleni felügyeleti rendszert, amely védelmet nyújt az uniós polgárok és az EU pénzügyi rendszere számára a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása ellen.

Az új szabálycsomag értelmében egy frankfurti székhelyű ügynökség fogja felügyelni a pénzintézeteket és a többi érintett szereplőt. Az újonnan létrehozott Európai Hatóság, az AMLA, közvetlen és közvetett felügyeleti hatáskörrel rendelkezik majd a pénzügyi ágazatban működő, nagy kockázatot jelentő kötelezett szervezetek felett, és 2025 közepén kezdi meg működését.

Az AMLA nem csak a pénzügyi szektorban játszik majd támogató szerepet, hanem koordinálja és támogatja a pénzügyi hírszerző egységeket is. Emellett, a Hatóság pénzbeli szankciókat fog kiszabni a közvetlenül alkalmazandó követelmények súlyos, rendszeres vagy ismételt megsértése esetén.

A magánszektorra vonatkozó szabályok egy új, közvetlenül alkalmazandó rendeletbe kerülnek át, míg egy irányelv foglalkozik majd a nemzeti illetékes hatóságok szervezetével. A rendelet célja az EU egész területén a pénzmosás elleni szabályok harmonizálása, és ezzel a csalók által kihasznált kiskapuk bezárása.

A rendelet kiterjeszti a pénzmosás elleni szabályokat új kötelezettekre is, mint például a kriptoszektor nagy részére, a luxuscikkek kereskedőire, a futballklubokra és ügynökökre, valamint szigorúbb átvilágítási követelményeket vezet be, többek között 10 000 eurós határt szabva a készpénzes kifizetéseknek.

Az irányelv célja a nemzeti pénzmosás elleni rendszerek szervezésének javítása, és egyértelmű szabályokat állapít meg a pénzügyi hírszerző egységek és a felügyelők együttműködésére. Az új pénzmosás elleni irányelv előírja, hogy az uniós tagállamok a bankszámlaregiszterekből származó információkat egyetlen hozzáférési ponton keresztül tegyék hozzáférhetővé a pénzügyi hírszerző egységek számára.

Egy külön irányelv biztosítja, hogy a nemzeti bűnüldöző hatóságok is hozzáférjenek ezekhez a nyilvántartásokhoz az egységes hozzáférési ponton keresztül, és magában foglalja a bankszámlakivonatok formátumának harmonizálását is. Ez a hozzáférés és a harmonizált formátum segíti a bűncselekmények elleni küzdelmet, valamint a bűncselekményekből származó jövedelmek felkutatását és elkobzását.

A pénzmosás elleni rendelet a hatálybalépést követően három évvel lesz alkalmazandó, míg a tagállamoknak két, illetve három évük lesz a pénzmosás elleni irányelv egyes részeinek átültetésére.