Az EU lemaradása az MI beruházások terén

Az Európai Unió jelentős lemaradásban van az Egyesült Államokhoz és Kínához képest a mesterséges intelligencia (MI) területén történő beruházások tekintetében, állapította meg az Európai Számvevőszék.

Az Európai Unió luxembourgi székhelyű számvevőszéke szerint az EU a mesterséges intelligencia alkalmazására irányuló beruházások globális versenyében kihívásokkal néz szembe, mivel az uniós beruházások elmaradnak a világelsők mögött. A jelentés kiemeli, hogy az EU 2015 óta alacsonyabb szintű kockázatitőke-befektetéseket hajt végre, mint az MI terén vezető Egyesült Államok és Kína.

2018 és 2020 között az Egyesült Államok és az EU közötti beruházási különbség több mint a kétszeresére nőtt, az EU pedig több mint 10 milliárd euróval maradt el az Egyesült Államok mögött. Az uniós tőketámogatás eddig csak szerény összegeket mozgósított az MI újítók számára, és az egységes adatpiac megvalósítását célzó uniós intézkedések még csak kezdeti szakaszban vannak.

Az Európai Számvevőszék szerint a mesterséges intelligencia terén folyó versenyben fennáll a kockázat, hogy a nyertes mindent visz. A számvevőszék szerint, ha az EU meg akarja valósítani törekvéseit, akkor az Európai Bizottságnak és a tagállamoknak gyorsabban kell cselekedniük, és eredményesebb összefogással kell kiaknázniuk a lehetőségeiket a technológiai forradalomban.

A jövőre nézve fontos lesz az erősebb irányítás és a több, célzottabb köz- és magánberuházás, ha az EU meg akarja valósítani a mesterséges intelligenciával kapcsolatos törekvéseit. Az Európai Bizottságnak többet kell tennie annak érdekében, hogy az MI-vonatkozású uniós finanszírozású kutatási projektek eredményei teljes mértékben kereskedelmi forgalomba kerüljenek, vagy más módon hasznosuljanak.