Űrtechnológiás tehetséggondozás a hazai iskolákban

Az ESERO Hungary program révén a magyar diákok robotépítéssel, rakétaindítással és Holdbázis-szimulációval ismerkedhetnek meg, miközben a természettudományos tantárgyak iránti érdeklődésüket is növelik.

Az Európai Űrügynökség (ESA) és a magyar partnerek által életre hívott ESERO (European Space Education Resource Office) Hungary program célja, hogy népszerűsítse a természettudományos tantárgyakat a fiatalok körében. A Design Terminal közleménye szerint a program az űrkutatás gyakorlati alkalmazásait és az űriparban rejlő karrierlehetőségeket is bemutatja a diákoknak.

Az űrkutatás izgalma és az ismeretlen felfedezésének lehetősége révén kívánják felkelteni a diákok érdeklődését a STEM-tárgyak iránt. A program keretében a tanárok számára ingyenes képzéseket, oktatási anyagokat, workshopokat és tanulmányi utakat biztosítanak, hogy a tanárképzés révén az iskolákban is megjelenhessen az űrkorszak.

A diákok számára szervezett gyakorlati foglalkozásokon robotokat építhetnek, rakétákat indíthatnak, vagy akár egy Holdbázison kialakított életet szimulálhatnak. Ezek a tevékenységek nemcsak szórakoztatóak, hanem komoly tudományos alapokon is nyugszanak, elősegítve a diákoknak a STEM-tárgyak mélyebb megértését.

Az ESERO nemzetközi programja 2006-ban indult az ESA és partnerei kezdeményezésére, és célja, hogy a következő generációkban szülessenek meg az űrkutatás új pionírjai. Magyarországon az ESERO Hungary 2024-ben kezdte meg működését a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával, és a megvalósításban a Design Terminal, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) is részt vesz.