Török Gábor szerint az EP-választások befolyásolhatják Rogán Antal pozícióját

Magyarországon jelenleg nem a Fidesz, hanem az ellenzék válságáról kell beszélni, mondta Török Gábor a Mandinernek adott interjúban, melyben Giró-Szász András politikai tanácsadó is részt vett.

Az elemző és a politikai tanácsadó egyetértettek abban, hogy a magyar belpolitikai helyzetet inkább az ellenzék válsága jellemzi, mint a kormánypárté. Giró-Szász szerint ez a válság nem csupán az elmúlt hónapok, hanem az elmúlt másfél évtized során mélyült el. Az ellenzéki pártelitek és értelmiségi körök kiábrándultságát és zsákutcába kerülését emelte ki, amely miatt képesek bármibe belekapaszkodni a remény árusításakor.

Török Gábor szerint ha a Fidesz szempontjából negyven százalék körüli vagy hármassal kezdődő eredmény születik az európai parlamenti választásokon, az biztosan válságot fog előidézni a kormányzati oldalon. Példának Rogán Antal kommunikációs miniszter szerepét és a politikai kommunikáció értékelését hozza: „Rogán Antal szerepe vagy az egész politikai kommunikáció értékelése szerintem jelentős mértékben függ a konkrét eredménytől.” Az elemző úgy látja, Orbán hatalmát nem fogja megingatni egy 39,9 százalékos eredmény sem, de „ebben az esetben sokaknak lenne okuk az aggodalomra”.

A Magyar Péter jelenséget illetően Török az ellenzék válságát látja a háttérben, és úgy véli, Magyar politikai stratégiája adekvát, hiszen ő az első nem kormánypárti politikus, aki következetesen elutasítja a régi ellenzékkel való együttműködést. Az elemző számára kérdés marad, hogy ki áll a politikus mögött.

Giró-Szász kevesebbet lát Magyar Péter személyében, mint a jelenségben, amely mögött a választói elégedetlenség húzódik meg. Úgy véli, a választók elegük van azokból a politikai erőkből, amelyek jelentős része meg sem mérette magát az előző évtizedekben, és csak potyautas magatartást tanúsított.

A június 9-e utáni két évben fog kiderülni, hogy érdemes-e foglalkozni a Magyar Péter jelenséggel, és hogy képes-e megmozgatni jelentős mennyiségű korábban passzív választói tömeget. Ha ez megvalósul, az nemcsak szavazatokat szerez az ellenzéktől, hanem arányokat is képes mozgósítani.

Török Gábor és Giró-Szász András egyaránt úgy vélik, hogy nem létezik a kiábrándult fideszes szavazó kategória.

Eközben a Civil Összefogás Fórum és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) mobilplakátkampányt indított, amely június 8-ig tart. A kampány keretében két teherautó, melyek plakátokkal és hangosbeszélővel vannak felszerelve, járja az országot. Az egyik teherautó vidéken, míg a másik Budapesten közlekedik. A plakátokon Karácsony Gergely és Magyar Péter látható Gyurcsány Ferenc oldalán egy tank fölött, az üzenet pedig: „NE A HÁBORÚRA SZAVAZZ!” A Békemenet szervezői ezzel a lépéssel is kifejezik álláspontjukat a politikai helyzetről.

Török Gábor a Telex élő választási műsorának vendégeként arról beszélt, a kegyelmi botrány miatt Orbánnak be kellett szállnia a kampányba, de ez talán még jót is tett neki. Török a Telexnél is kiemelte, hogy a június 9-i választás mérföldkő lehet: ha a Fidesz 45 százalék feletti eredményt ér el az EP-választáson, az azt jelentheti, hogy sikerült kezelni a Magyar Péter-jelenség rövid távú hatásait.