Az Alkotmánybíróság elutasította a Fidesz kampányával kapcsolatos panaszt

Az Alkotmánybíróság nem fogadta be a Fidesz kampánytevékenységével kapcsolatos alkotmányjogi panaszt, amelyet Hadházy Ákos független képviselő és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt nyújtott be.

Az Alkotmánybíróság döntése értelmében nem állapították meg a jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőség, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás sérelmét. A kérelmezők szerint a Fidesz egy hirdetményt tett közzé, amely egy márciusi rádióinterjúra irányította a figyelmet, és ezt a kampányidőszakban tették közzé. Azonban az NVB szerint a videó a kampányidőszak előtt került nyilvánosságra, így nem minősülhet a kormánypártok kampánytevékenységének.

A Kúria a kérelmezők felülvizsgálati kérelmét érdemi vizsgálat nélkül utasította el, érintettség hiányával indokolva. A kérelmezők szerint ez sérti az Alaptörvényt, mivel politikai meggyőződésük miatt nem érvényesült az egyenlő bánásmód követelménye.

Az Alkotmánybíróság hangsúlyozta, hogy a jogszabályok értelmezése a bíróságok feladata, és csak az értelmezés alkotmányos kereteit jelölheti ki. Az Alkotmánybíróság nem léphet a bírósági szervezet feletti „szuperbíróság” szerepébe, és nem járhat el hagyományos jogorvoslati fórumként.

Az indítványozók alkotmányjogi panasza a kúriai döntés felülbírálatára irányult, de a támadott bírói döntés érdemi alkotmányossági vizsgálatát nem tette lehetővé. Az indítvány nem tartalmazott olyan érveket, amelyek alapvető alkotmányjogi jelentőségű kérdésként értékelhetők, vagy alaptörvény-ellenességet vetettek volna fel. Így az Alkotmánybíróság a panasz befogadhatósági vizsgálata után azt visszautasította.

A minap egy hasonló ügyben az Alkotmánybíróság a Fidesz-KDNP jelöltje javára döntött a Kúria döntése ellenében, ahogy 2022-ben is, amikor a kormány tájékoztató e-mailjeit jogsértőnek találták, amelyek szerint az ellenzék katonákat és fegyvereket küldene Ukrajnába. Egy másik, nemrégiben hozott határozatban az Alkotmánybíróság azt mondta ki, hogy vizsgálni kell, hogy a szombathelyi önkormányzat cégeinek hirdetései nem a polgármestert jelölő szervezetet támogatják-e burkoltan. Az Ab ekkor is hangsúlyozta, hogy nem feladata a konkrét bírósági jogértelmezés értékelése, de a Kúria fontos kérdésekkel nem foglalkozott, „a döntésben nem ismerhetők fel az alkotmányos mérlegelés szempontjai”. Ezért azt a kúriai döntést megsemmisítették, az ügy visszakerült a bírák elé. A mostani ügyben azonban az Ab öt tagú tanácsa nem talált okot erre.