Az AI és a neuroprocesszorok új korszaka

A mesterséges intelligencia (AI) terén történő fejlődés és az emberi agyszöveten alapuló processzorok megjelenése jelentős változásokat hozhatnak a jövőben. A vállalatok egyre inkább felismerik az AI alkalmazásának jelentőségét, miközben a svájci FinalSpark startup cég által kifejlesztett neuroprocesszor új lehetőségeket nyithat meg az informatika világában.

A mesterséges intelligencia (AI) alkalmazása egyre elterjedtebb a vállalatok körében, és a nagyvállalati környezetben már az AI stratégiák és részlegek kiépítése is megkezdődött. A Trendency Zrt. adatüzletágának vezetője, Sólyom Balázs szerint a vállalatok egyre több figyelmet fordítanak arra, hogy milyen adataik vannak és hogyan használhatják fel azokat. Az adatok elemzése és a webanalitika mellett a Data Science és a Data Engineer területeken is aktív a cég, ahol a nyelvi modellek használata és a predikciós modellek fejlesztése áll a középpontban.

A vállalatvezetők gyakran nem tudják, hogy pontosan milyen adatvagyonon ülnek, és a nagyobb vállalatoknál az egyes területek önálló működése miatt nem látnak át minden lehetőséget. Az AI bevezetésének előkészítése során fontos, hogy tisztában legyenek a rendelkezésre álló adatokkal és üzleti célokkal. A Trendency Zrt. már használja az AI megoldásokat, például a prompt engineering-et és képgeneráló algoritmusokat, amelyek jelentős munkaórákat spórolhatnak meg a fejlesztőknek.

A digitális média területén is jelentős változások várhatóak az AI hatására. A tartalomfogyasztásra és a média szerepére is hatással lehet az AI, például a hírek összefoglalásával és a tartalomgyártás automatizálásával. A média számára az AI megoldások segíthetnek a pozíció megőrzésében, például a tartalmak prediktív megjelenítésével.

A technológiai fejlődés másik jelentős mérföldköve lehet a FinalSpark által kifejlesztett neuroprocesszor, amely az emberi agyszöveten alapul. Ez a processzor milliószor kevesebb energiát fogyaszt, mint egy hagyományos CPU, és képes megtanulni és feldolgozni az információkat, mint egy normál emberi agy. A neuroprocesszor négy tömbből áll, mindegyik tömb négy organoidot tartalmaz. A skálázhatóság és a számítási kapacitás megosztásának kérdése még nyitott marad.

Az AI fejlődésével kapcsolatban azonban felmerülnek bizonyos aggodalmak is. Egy új kutatás szerint a programozással kapcsolatos kérdésekben a ChatGPT 52 százalékban ad helytelen választ, ami rávilágít arra, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazása során kritikus szemléletmód szükséges. A programozók 35 százaléka mégis előnyben részesíti a ChatGPT válaszait, ami arra utal, hogy a mesterséges intelligencia által nyújtott meggyőző kommunikáció könnyen elterelheti a figyelmet a mögöttes hibákról. Ezért fontos, hogy a vállalatok és fejlesztők körültekintően használják és ellenőrizzék az AI által generált kódokat és megoldásokat.

Az AI és a neuroprocesszorok fejlődése új korszakot nyithat az informatika és a vállalati világ számára, ahol az adatok és az energiahatékonyság kiemelt szerepet kapnak. Az ilyen innovációk alkalmazása jelentős előnyt jelenthet a versenyképesség és a hatékonyság növelésében.