Javier Milei, a szabadpiaci kapitalizmus új messiása találkozik a tech óriásokkal

Javier Milei argentin elnök a héten a világ vezető technológiai vállalatainak vezetőivel találkozik, hogy növelje nemzetközi elfogadottságát és népszerűsítse Argentínát.

Az argentin államfő, aki a tavalyi év végén lépett hivatalba, hetedik tengerentúli útján hétfőn érkezett meg San Franciscóba. Azóta már találkozott az OpenAI vezérigazgatójával, Sam Altmannal, a Google vezetőjével, Sundar Pichai-val és az Apple vezérigazgatójával, Tim Cookkal. A tervek szerint még a Meta vezérigazgatójával, Mark Zuckerberggel is találkozik, mielőtt pénteken távozik az Egyesült Államokból. Milei, aki magát "anarcho-kapitalistának" nevezi, korábban már találkozott Elon Musk-kal is a texasi Austinban található Tesla gyárban.

Elemzők szerint Milei "bájoffenzívájának" célja, hogy Argentínát vonzó befektetési célpontként állítsa be. Az ország rendelkezik a világ második legnagyobb lítiumkészletével és jelentős, kiaknázatlan rézlelőhelyekkel, amelyek kritikus fontosságúak a zöld gazdaság és a technológiai cégek számára. Az AI adatközpontok növekedéséhez szükséges energia- és vízforrásokkal is bőven rendelkezik Argentína.

Azonban Nicolas Saldias, az Economist Intelligence Unit (EIU) Latin-Amerikáért felelős vezető elemzője szerint az amerikai technológiai cégek valószínűleg nem fognak befektetni Argentínában, hacsak a kormány nem tudja elfogadtatni a reformtörvényét és rendbe rakni a költségvetést.

Milei öt hónapos kormányzása alatt jelentős társadalmi feszültségek keletkeztek az általa szorgalmazott mélyreható gazdasági reformok miatt. Ezek között szerepel az állami vállalatok privatizációja és a pénzügyi megszorítások, amelyek célja a súlyos gazdasági válság és a majdnem háromszáz százalékos infláció megállítása. Az EIU munkatársa szerint még egy felhígított törvényjavaslat is növelheti a befektetők bizalmát és ösztönözheti őket a befektetésre.