Amerikai törvényjavaslat a kínai csatlakoztatott járművek ellenőrzésére

Az amerikai képviselőház egy törvényjavaslatot terjesztett elő, amely célja, hogy nemzetbiztonsági felülvizsgálatot írjon elő a Kínából érkező, csatlakoztatott járművekre, megakadályozva ezzel, hogy azokat kémeszközként használják fel.

Az Engadget szerdai beszámolója szerint az új törvényjavaslat arra kötelezné az Egyesült Államokat, hogy végezzen biztonsági felülvizsgálatokat a kínai és más aggodalomra okot adó országokból származó csatlakoztatott járművek esetében.

Elissa Slotkin, a CIA korábbi elemzője és a Pentagon egykori tisztviselője, aki a törvényjavaslatot előterjesztette, hangsúlyozta a nemzetbiztonsági kockázatokat, amelyeket a kínai csatlakoztatott járművek jelenthetnek az amerikai piacokon.

A Kongresszus által elfogadott esetén a csatlakoztatott járművek nemzetbiztonsági felülvizsgálati törvénye lehetővé tenné az Egyesült Államok számára, hogy hivatalos felülvizsgálati eljárásokat indítson a kínai vállalatok csatlakoztatott autóival kapcsolatban, és szükség esetén korlátozásokat vagy tilalmakat vezessen be ezekre a járművekre.

Slotkin szerint, ha a kínai csatlakoztatott járművek bejutnak az amerikai piacra, azok hírszerzési szempontból értékes adatokat szolgáltathatnak a kínai kormánynak, beleértve az Egyesült Államok vezetőinek, katonai bázisainak, kritikus infrastruktúráinak, mint az elektromos hálózat és a közlekedési rendszerek, valamint a helymeghatározási adatokat.

A törvényjavaslat bevezetése a Biden-kormányzat döntését követi, amely megnégyszerezte a kínai elektromos járművekre kivetett importvámokat.